Začína sa sezóna dovoleniek, Slováci vo veľkom vyberajú kuny a doláre

, unicredit Foto: TASR/AP

Slováci a Česi začínajú zháňať kuny, čo napovedá blízkosť dovolenkovej sezóny. Hoci sa platba kartou stala už nevyhnutnou súčasťou letného cestovania, sú destinácie, kam bez zásoby miestnej meny Slováci jednoducho neodcestujú – napríklad Chorvátsko. Tento rok v máji narástol záujem o chorvátske kuny medziročne na viac než dvojnásobok.

Tohtoročný prudký rast záujmu o chorvátske kuny napovedá, že Chorvátsko bude rovnako ako vlani aj tento  rok medzi top vyhľadávanými destináciami slovenských a českých  letných dovoleniek. Zatiaľ čo v apríli bol záujem o chorvátske kuny o 14 % vyšší než minulý rok, v máji zmenárne zaznamenali nárast až o 117 %. „Chuť Slovákov cestovať k moru neklesá,  Chorvátsko bude aj tento rok  jednou z najobľúbenejších destinácií  slovenských turistov, a to aj napriek tomu, že oproti vlaňajšku mierne zdražie,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Nie všade si Slováci na cestách vystačia s eurom alebo dokážu už doma zameniť eurá za lokálnu menu. V takých prípadoch často využívajú ako prostredníka napríklad americké doláre. Aj z tohto dôvodu narástol v máji záujem Slovákov a Čechov o ne medziročne o 44 %. „Príkladom môže byť snaha vymeniť tuniský dinár alebo egyptskú libru, ale aj meny oveľa exotickejších krajín, napríklad v Juhovýchodnej Ázii, Afrike alebo Latinskej Amerike, kde je dolár často lepšou voľbou než euro,“ vysvetľuje Ďuďáková.


7 finančných tipov na cesty:

Neberte si zbytočnú hotovosť
Na cestách po Európe, severnej Amerike a iných bohatších krajinách vám postačí menšia hotovosť, ktorá pokryje nutné výdavky, na zvyšok výdavkov vám postačí platobná karta. Navyše môžete získať výhodnejší kurz, než keby ste menili hotovosť v zmenárni.

Ak už hotovosť máte, nenoste všetky peniaze v jednej peňaženke
Zlodeji sú vynaliezaví a ukradnutá hotovosť by vám značne znepríjemnila pobyt v zahraničí.

Na dovolenku si pribaľte dve karty
Ideálne je vziať si na dovolenku dve karty – na platenie a rezervácie hotelov kreditku, na výbery klasickú debetnú.

Naplánujte si výdavky vopred
Rozvrhnite si, ako často sa plánujete stravovať v reštauráciách, aké chcete priniesť suveníry a aké podniknete výlety, nech nemusíte neustále myslieť na peniaze.

Buďte opatrní, ak sa vám pri platení u obchodníka čokoľvek nezdá, choďte radšej inde.

Uložte si kontakty
Zabudnutý PIN alebo ukradnutú kartu riešte ihneď so svojou bankou na špeciálnej infolinke. Uložte si jej číslo do telefónu. 

Poistenie je nutnosť
Nespoliehajte sa, že sa vám nič nestane, a poistite sa! Cestovné poistenie aj poistenie karty sú nutnosť. 


 

Súvisiace články

Aktuálne správy