Skutočný príbeh: Rodičia mu sľúbili, že ak bude milionárom, nemusí ísť na vysokú

, CNBC Foto: YT/TEDxTalks

Erik Finman prvý krát investoval do Bitcoinov v roku 2011, v tom čase sa hodnota kryptomeny pohybovala na 12 dolároch za token. Dnes má 403 Bitcoinov, v hodnote viac ako milión dolárov. K netradičnej investícii ho viedol celkom obyčajný sľub, ktorý dostal od svojich rodičov.

Erik Finman chodil na strednú, keď sa rodičmi dohodol, že ak by sa do svojich osemnástich stal milionárom, nebudú ho nútiť, aby šiel na vysokú školu. Vďaka svojim investíciám do Bitcoinov a ich súčasnému vysokému oceneniu, asi nebude musieť získať titul. "Hrdo môžem vyhlásiť, že som to dosiahol, a nechodím na vysokú školu," povedal Finman v rozhovore pre televíziu CNBC.

V súčasnosti vlastní 403 Bitcoinov, ktoré pri dnešnej cene 2700 dolárov majú hodnotu 1,09 milióna dolárov. Rovnako má aj ďalšie menšie investície do iných kryptomien, ako je litecoin a étheréum.

To čo platí dnes, nemusí byť pravda zajtra. Bitcoin je veľmi volatilný, jeho hodnota môže rýchlo klesať. Názory analytikov sa líšia, kým jeden tábor tvrdí, že už je na vrchole a čoskoro začne odpisovať, druhý mu predpovedá, že za desať rokov môže dosiahnuť 100 000 dolárov. Optimista je aj Finman, je toho názoru, že najlepšie dni má ešte pred sebou. "Osobne si myslím, že Bitcoin bude stáť stotisíc až milión dolárov," vyhlásil. Vysvetľuje to tým, že Bitcoin a technológia blockchain, na ktorej je postavená, umožňujú ľuďom vyhnúť sa sprostredkovateľom. Napríklad platforma s otvoreným zdrojovým kódom blockchain ride-share by umožnila používateľom poskytovať služby prostredníctvom svojich telefónov peer-to-peer. To by umožnilo získať viac peňazí znížením režijných nákladov. Pomohol by podľa neho aj ďalší vývoj internetu, ktorý by nebol závislý na serveroch.

Finman prvý krát investoval do Bitcoinu v máji 2011, keď mal 12 rokov, použil na to dar od svojej babičky vo výške 1000 dolárov aj peniaze od svojho brata Scotta. Finman bol obzvlášť frustrovaný svojimi stredoškolskými učiteľmi a prosil svojich rodičov, aby ho nechali štúdiá zanechať vo veku 15 rokov. "Stredná škola bola dosť slabá, moji učitelia boli všetci negatívni. Jeden pedagóg mi poradil, aby som odišiel a pracovať do McDonald's, pretože to je všetko, čo dokážem robiť po zvyšok môjho života. Myslím, že ma povzbudil k tomu, aby som zo školy odišiel." Prekvapujúco jeho rodičia, ktorí majú doktorát zo Stanfordu, s takýmto rohodnutím súhlasili. Finman speňažil svoje prvé investície koncom roka 2013, keď hodnota Bitcoinu dosiahla 1200 dolárov za kus.

Finman zo stotisíc vo vrecku, založil na začiatku roka 2014 on-line vzdelávaciu spoločnosť s názvom Botangle, ktorá by umožnila frustrovaným študentom, akým bol on, nájsť si učiteľov cez videochat. Peniaze použil aj na presťahovanie sa do Silicon Valley, kde sa stretol so spoluzakladateľom Redditu Alexisom Ohanianom a veľa cestoval. "Páčilo sa mi v Kolumbii,bolo to zábavné, ale trochu aj šialené. Cítil som to nebezpečenstvo, Keď vás má niekto na muške, čo je celkom desivé, ale mám núdzové tlačidlo na telefóne, automaticky vytočí tiesňovú linku, zapne mikrofón, akoby bol telefón na hlasitý odposluch, ale vypne reproduktor. Možno by som to mal urobiť ako aplikáciu, je to užitočné," opísal Finam.

Nebolo jednoduché presvedčiť odborníkov z technologického biznisu, aby brali 15-ročného podnikateľa vážne. Finam si spomína na jedno stretnutie so "skutočne vysokým" nemenovaným manažérom Uberu. Ten ale namiesto toho, aby vypočul jeho predstavu o fungovaní Botangle, ho len odrádzal a povedal mu, že stávku s rodičmi nikdy nedokáže vyhrať. Nakoniec sa mu ale podarilo nájsť kupcu pre technológiu Botangle. V januári 2015 mu investor ponúkol buď 100 000 dolárov, alebo 300 Bitcoinov, ktorých hodnota vtedy poklesla na asi 200 dolárov za token. Rozhodol sa zobrať menej v podobe Bitocinov, lebo veril, že je to "ďalšia veľká vec". "Moji rodičia sa vtedy pýtali: "prečo si nevyberieš viac peňazí?" Ale bral som to vtedy viac ako investíciu."

Odvtedy Finman spravuje svoje vlastné investície, ale tiež pracoval na ďalších projektoch, vrátane spolupráce s NASA pri spustení rakety prostredníctvom projektu ELaNa. Jedna vec, ktorú tvrdí, že nikdy neurobí, je návrat do školských lavíc. "Nikdy som nezískal maturitu, ale nevidím v nej žiadnu hodnotu. Cieľom by bolo získať ďalšiu úroveň vzdelania a získať prácu. Ale ja sa učím prostredníctvom podnikania. Namiesto písania esejí som musel písať e-maily dôležitým ľuďom."

Erik by sa dal považovať za čiernu ovcu rodiny, jeho brat Scott odišiel na univerzitu Johns Hopkins už keď mal 16 rokov, dnes vlastní softvérovú spoločnosť. Ďalší brat Ross odišiel na Carnegie Melon tiež keď mal 16 a štúdiu naďalej pokračuje, titul Ph.D chce získať na MIT. Erik Finman ale tvrdí, že je šťastný, že mohol sppoznať skutočný svet na základe vlastných skúseností. "Tak ako je v USA nastavený vzdelávací systém, by som ho nikomu neodporúčal. Nefunguje to pre nikoho, odporúčam internet, ktorý je zadarmo, môžete sa naučiť miliónkrát viac z YouTube a Wikipedie."

Súvisiace články

Aktuálne správy