Ekonomika Francúzska by mala dosiahnuť najrýchlejší rast za šesť rokov

Francúzska ekonomika smeruje k najvýraznejšiemu rastu za posledných šesť rokov. Uviedol to v najnovšej štvrťročnej správe o vývoji ekonomiky francúzsky štatistický úrad INSEE.
Hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska by mal tento rok vzrásť o 1,6 %. Ak sa odhad INSEE naplní, bude to najrýchlejšie tempo rastu od roku 2011. Na porovnanie, v roku 2016 vzrástla francúzska ekonomika o 1,1 %. Ekonomická aktivita vo Francúzsku by sa tak po zhruba troch rokoch slabšieho tempa rastu oproti susedným krajinám mala priblížiť rastu eurozóny. Ten by podľa INSEE mal tento rok dosiahnuť 1,8 % po 1,6-% raste v minulom roku.
V 2. aj 3. kvartáli tohto roka by francúzska ekonomika mala vzrásť o 0,5 %, odhaduje INSEE. V poslednom štvrťroku očakáva mierne spomalenie tempa rastu na 0,4 %.
Miera inflácie by ku koncu tohto roka mala dosiahnuť 1,1 %. Jadrová inflácia, teda bez započítania nestabilných cien potravín a energií, však pravdepodobne zotrvá na nízkej úrovni a ku koncu roka dosiahne okolo 0,8 %. Stále to však bude znamenať zrýchlenie jadrovej inflácie, keďže tá na záver roka 2016 zaznamenala 0,4 %.
Nezamestnanosť by podľa INSEE mala tento rok klesnúť na 9,4 %. V prípade naplnenia prognózy to bude znamenať najnižšiu mieru nezamestnanosti od konca roka 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy