Vo Volkswagen Slovakia sa začal neobmedzený ostrý štrajk

, SITA;ČTK Foto: TASR/Michal Svítok

Vedenie spoločnosti vyzýva Moderné odbory Volkswagen k ústretovosti, ich požiadavky označilo za nezodpovedné.

Zamestnanci Volkswagen Slovakia v utorok o šiestej ráno vstúpili do ostrého neobmedzeného štrajku. Zástupcom Moderných odborov Volkswagen sa stále nepodarilo dohodnúť na s vedením na nových podmienkach kolektívnej zmluvy. Vedenie spoločnosti ponúklo odborárom na pondelkovom rokovaní zvýšenie platov v tomto roku o 4,5 % a v roku 2018 a ďalších 4,2 %, čo odborári odmietli. Priemerný mesačný plat pracovníkov firmy bez zahrnutia platov manažmentu a po započítaní príspevkov a bonusov je 1800 eur (47 160 korún), teda zhruba dvojnásobok priemernej mzdy na Slovensku. Ekonómovia ministerstva financií spočítali, že prípadný 12 dňová výpadok produkcie v slovenskom Volkswagene by znamenal dopad na celú ekonomiku vo výške 0,1 percenta hrubého domáceho produktu.

Ako informovala hovorkyňa spoločnosti Lucia Kovarovič Makayová, vedenie ďakuje zamestnancom, ktorí v utorok nastúpili do práce. „Mrzí nás, že napriek ústretovej vyššej ponuke, ktorú včera predložilo vedenie Volkswagen Slovakia, neprišlo k dohode. Vyzývame odborovú organizáciu na ústretový krok smerom k obojstranne akceptovateľnej dohode. Nezodpovedné požiadavky odborov ohrozujú budúcnosť podniku a pracovné miesta našich zamestnancov,“ vyhlásila spoločnosť.

Niekoľko tisíc nespokojných zamestnancov sa zhromaždilo pri továrni už skoro ráno, výroba niektorých typov vozidiel však pokračovala. Transparenty, piskot ako prejavy nesúhlasu s odmietavým postojom vedenia továrne k požiadavkám odborov na výraznejšie zvýšenie miezd robotníkov tohto najväčšieho súkromného zamestnávateľa na Slovensku pútajú aj záujem médií. Nečudo, ide o vôbec prvý štrajk v slovenskej divízii Volkswagenu od jej založenia v roku 1991 a o jeden z najväčších protestov svojho druhu v novodobej histórii Slovenska. Bratislavskú továreň zaplavili transparenty s nápismi "neponižujte nás", "sme súčasťou koncernu" či "vy pre nás minimum, my pre vás maximum". Protest prišli podporiť aj zástupcovia odborov z českej spoločnosti Škoda Auto, ktorá tiež patrí do koncernu Volkswagen.

Odborový predák Smolinský novinárom povedal, že odbory sú pripravené štrajkovať najmenej do konca týždňa a pokračovať v nešpecifikovaných akciách až do začatia celozávodnej dovolenky, ktoré je vo slovenskom Volkswagene naplánované na začiatok júla. "Hodnoty vyrábajú zamestnanci a pokiaľ vedenie spoločnosti nechce načúvať zamestnancom, tak nemáme žiadnu inú možnosť, ako prejaviť svoju vôľu," povedal Smolinský, ktorý vlani opustil zavedenú odborovú organizáciu Kovo a stál pri vzniku Moderných odborov, do ktorých potom vstúpila väčšina zamestnancov slovenského Volkswagenu. Dodal, že odbory sú pripravené s vedením firmy ďalej rokovať a dospieť ku kompromisu.

Odbory vyhlásili štrajk v čase, keď sa zamestnávatelia sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a kedy zamestnávajú najviac cudzincov od globálnej ekonomickej krízy. Napríklad Volkswagen vlani angažoval 550 pracovníkov zo sesterského závodu Audi Hungaria v maďarskom Györi.

Nemecké spoločnosti sú významným hráčom slovenskej ekonomiky. Podľa našich dát ovládajú tamojší podnikatelia takmer 2 400 firiem na Slovensku. Ich konečný počet však môže byť ešte vyšší, nakoľko môžu firmy na slovenskom trhu ovládať prostredníctvom svojich dcér registrovaných v iných krajinách. To je napríklad aj prípad spoločnosti Volkswagen. Tá slovenskú fabriku Volkswagen Slovakia ovláda prostredníctvom spoločnosti Volkswagen Finance Luxemburg,“ hovorí Jiří Skopový, riaditeľ Bisnode pre Českú republiku a Slovensko.  

Zaujímavé fakty o nemeckých vlastníkoch:

  • Nemci sú 3. najväčší zahraničný vlastník slovenských firiem podľa výšky investovaného kapitálu v základnom imaní spoločností
  • V základnom kapitále našich podnikov majú Nemci v súčasnosti investovaných 1,47 miliardy eur
  • Nemeckého vlastníka má podľa dát Bisnode 2 359 firiem na Slovensku
  • Nemecko je považované za 4. najčastejšieho zahraničného vlastníka našich spoločností
  • Medzi top troch nemeckých investorov u nás patria firmy E.ON, Secop a Edscha.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy