Rezort práce zanalyzuje vplyv digitalizácie na pracovný trh

Automatizácia a digitalizácia výroby môže ohroziť pracovné miesta aj na Slovensku. Ministerstvo práce sa chce touto problematikou viac zaoberať. Pripravuje národnú analýzu. Na základe jej výsledkov následne plánuje prijímať opatrenia. Podobnú analýzu už vypracovala aj Česká republika.
„Slovensko v rámci projektu Sektorovo riadené inovácie pripravuje národnú analýzu v spolupráci so sektorovými radami. Minister práce Ján Richter sa už počas slovenského predsedníctva obrátil na Európsky hospodársky a sociálny výbor s požiadavkou  urýchlene pripraviť analýzu, na základe ktorej bude možné vypracovať adekvátne opatrenia,“ uviedol pre TASR hovorca rezortu práce Michal Stuška.
Rôzne štúdie a analýzy predpovedajú negatívne aj pozitívne vplyvy digitalizácie na trh práce. Zo štúdie personálnej spoločnosti Manpower Group vyplýva, že až 45 % pracovných úloh, za ktoré sú dnes ľudia platení, by sa mohlo automatizovať pomocou súčasných technológií a automatizácia môže nahradiť 5 % pracovných pozícií. Štúdia je však optimistická a z viac než 18.000 podnikov v 43 krajinách až 62 % neočakáva, že by mali digitálne technológie vplyv na počet zamestnancov počas budúcich 20 rokov. Firmy však budú potrebovať zručných ľudí. „Kľúčom k úspechu pre jednotlivcov aj podniky bude nájdenie správnej rovnováhy v prepojení technológií a ľudí s potrebnými zručnosťami,“ ukázala štúdia Manpoweru. Menej optimistická je štúdia OECD, podľa ktorej môže byť v dôsledku technologických zmien ohrozených 12 % pracovných miest. Chýbajú však presné prognózy pre jednotlivé krajiny a odvetvia.
Na technologický „boom“ sa však krajiny vrátane Slovenska pripravujú. „Ak máme ako krajina zvládať procesy technologických inovácií, musíme detailne analyzovať, aké má ich zavádzanie do praxe vplyv na pracovné vzťahy, pracovné podmienky, systémy sociálneho zabezpečenia, ale aj vzdelávacie procesy,“ skonštatoval Stuška.
Podľa ministerstva je potrebné definovať, aké povolania zaniknú, a, naopak, vzniknú, tiež i to, ktoré zručnosti a znalosti už nebude treba, lebo ich zvládnu roboty a počítačové systémy, a ktoré, naopak, musia pracujúci získať, aby tie nové technológie mohli ovládať. „Pre Slovensko, ale aj pre Európsku úniu, je tiež kľúčové, čo najviac zapojiť súkromný sektor aj pri riešení otázky zručnosti a vedomostnej základne pracovnej sily,“ doplnil Stuška.
Rezort práce počíta aj s tým, že technologický vývoj prináša napríklad nové formy pracovnoprávnych vzťahov, ako sú napríklad práca „na zavolanie“, „hromadná práca“ alebo „zdieľaná ekonomika“, ktoré si vyžadujú väčšiu flexibilitu zo strany zamestnávateľov. „V nadchádzajúcich rokoch bude preto potrebné uskutočniť zásadné zmeny v oblasti pracovného práva s cieľom rozšíriť ochranu pracovníkov a právne pokryť tieto nové formy práce. Zároveň je potrebné vytvárať rovnaké podmienky a spravodlivé digitálne hospodárstvo pre pracovníkov a podniky, ako aj zlepšenie digitálnych zručností a ich zosúlaďovanie s meniacimi sa požiadavkami trhov práce,“ tvrdí ministerstvo.
Slovensko sa s ostatnými krajinami EÚ podľa slov Stušku v súčasnosti nachádza vo fáze analyzovania situácie. „Akýkoľvek budúci legislatívny rámec by nemal brzdiť rozvoj digitálnych technológií, zároveň by však nemal viesť k znižovaniu sociálnych štandardov pracujúcich,“ dodal Stuška.

Súvisiace články

Aktuálne správy