Počet začatých stavieb domov v USA v máji klesol

Počet začatých stavieb domov v krajine sa minulý mesiac zmenšil o 5,5 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,09 mil. bytových jednotiek.

Výstavba obytných domov v USA sa v máji už tretí mesiac po sebe zmenšila. Počet začatých stavieb domov minulý mesiac klesol o 5,5 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 1,09 mil. bytových jednotiek. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo obchodu. Toto oslabenie nastalo po tom, ako sa v apríli počet začatých stavieb domov v krajine zmenšil o 2,7 percenta a v marci klesol o 7,7 percenta.

Bytová výstavba v USA oslabila napriek dobrej situácii na trhu práce s mierou nezamestnanosti na úrovni 4,3 percenta. Mnohí analytici očakávajú, že zlepšovanie zamestnanosti sa premietne do väčšej bytovej výstavby.

Nálada v americkom stavebnom sektore zostáva na dobrej úrovni. Index dôvery v stavebnom sektore USA, ktorý zostavujú americké Národné združenie stavebníkov (NAHB) a banka Wells Fargo, je za jún na úrovni 67 bodov, čo je oproti máju mierny pokles. Hodnota indexu nad hranicou 50 bodov však naznačuje, že väčšina stavebníkov považuje podmienky predaja za pozitívne. Od septembra minulého roka sa hodnota indexu udržuje nad 60 bodmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy