Konečne môžeme v EÚ volať, písať a dátovať ako doma

, cnews.cz Foto: TASR/AP; thinkstock

Po niekoľkých rokoch regulácie roamingových poplatkov začalo v dvadsiatich ôsmich členských krajinách EÚ a troch krajinách EHP platiť nové pravidlo. Roaming končí. Skutočne?

Polatky za volania, SMS a dáta pri návšteve 30 zahraničných krajín od 15. júna 2017 úplne zmiznú. Nebude sa platiť za prichádzajúce hovory, ani nič navyše za odchádzajúce hovory, SMS ani presurfované dáta. Regulovaný roaming sa týka 28 členských krajín EÚ (a ich závislých území) a 3 krajín Európskeho hospodárskeho priestoru: Rakúsko, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Lotyšsko, Litva, Luxembursko, Malta, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Slovensko, Španielsko, Švédsko a Veľká Británia. K nim sa pridávajú krajiny, ktoré sú súčasťou Európskeho hospodárskeho priestoru: Island, Lichtenštajnsko a Nórsko. V zozname chýba Švajčiarsko, rad balkánskych alebo východných krajín vrátane Ruska alebo Turecka. Pochopiteľne v ňom nie je ani Egypt či Tunisko.

Na volanie zo Slovenska do zahraničia žiadna regulácia nie je. Bez poplatkov môžete volať na slovenské SIM karty nachádzajúce sa v zahraničí. Ale pri volaní na nemeckú, chorvátsku alebo napríklad americkú SIM sa budete riadiť podľa cenníkov operátorov.
 


Odkiaľ kam to bude odo dneška lacnejšie:

– zo slovenskej SIM karty v zahraničí kamkoľvek v rámci EÚ

– medzi dvoma slovenskými SIM kartami v zahraničí

– nie však zo slovenskej SIM karty na Slovensku na zahraničnú SIM kartu


Európska komisia zakázala tzv. permanentný roaming. Nové pravidlá sa dotknú len cestovateľov, nesmú sa zneužívať. Musíte využívať služby viac doma než v zahraničí, operátori si to môžu kontrolovať. Ak bývate v blízkosti zahraničí a často sa počas dňa pripojíte do zahraničnej siete a zase späť do domácej, nebudú tieto dni počítané do dní strávených v zahraničí. Stačí sa aspoň raz prihlásiť i doma.

Ak ste boli viac ako dva mesiace v zahraničí, operátor vás kontaktuje a vy mu musíte do 14 dní vysvetliť, čo sa deje. Ak roaming zneužijete, môže sa to skončiť poplatkom vo výške maximálne 3,2 centu na minútu hovoru, 1 cent za SMS a 7,7 eura na gigabajt dát (bez DPH). Príplatky za dáta sa budú postupne znižovať, od 1. januára už bude gigabajt len ​​za 2,5 eura.

"Roaming našťastie nekončí. Ak ste doteraz v zahraničí používali svoj mobilný telefón, resp. mobilné služby, tak aj po 15.6.2017 ich môžete naďalej používať bez toho, aby ste si museli niečo aktivovať alebo zakúpiť služby od operátora v krajine, ktorú navštívite. Rovnako je nepresná informácia, že služby v roamingu sú od 15.6.2017 zadarmo. Princípom nových regulačných pravidiel je používanie mobilných služieb v krajinách EÚ a okrem nich aj v Islande, Lichtenštajnsku a Nórsku za cenu ako doma, t.j. bez príplatkov. Mobilní operátori môžu stanoviť podmienky primeraného využívania, ktorých cieľom je zabrániť zneužívaniu alebo neobvyklému používaniu roamingových služieb. S týmito podmienkami by sa mali občania vo vlastnom záujme oboznámiť," informuje hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Roman Vavro.

Európska únia už pripravuje ďalšiu reguláciu v záujme spotrebiteľa v podobe takzvaného Európskeho kódexu elektronických komunikácií, ktorý má za úlohu zjednotiť doposiaľ roztrieštenú právnu úpravu. Cieľom je aj zaistenie bezplatnej Wi-Fi v blízkosti verejných budov. Kódex by navyše mal priniesť nízke internetové tarify pre zdravotne postihnutých, dôchodcov a osoby poberajúce sociálne dávky.

Súvisiace články

Aktuálne správy