Ceny ropy prudko klesli, cena Brentu skĺzla pod 47 USD za barel

Ceny ropy zaznamenali výrazný pokles, pričom cena Brentu klesla pod 47 USD za barel (159 litrov). Trhy tak zareagovali na informácie z USA, že zásoby benzínu v Spojených štátoch prudko vzrástli a nepriaznivo zapôsobila aj správa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA), ktorá poukázala na budúci rast produkcie v štátoch mimo Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).
Americké ministerstvo energetiky oznámilo, že zásoby benzínu za minulý týždeň (do 9. júna) vzrástli o 2,1 milióna barelov, zatiaľ čo analytici počítali s ich poklesom o 0,5 milióna barelov. Zásoby ropy síce klesli, ale len o 1,7 milióna barelov, pričom trhy očakávali pokles až o 2,7 milióna barelov. V obidvoch prípadoch to znamená pre ceny ropy nepriaznivý vývoj. Navyše, IEA oznámila, že rast produkcie ropy v krajinách mimo OPEC bude na budúci rok vyšší než rast globálneho dopytu.
V reakcii na tieto informácie ceny ropy klesli o vyše 3,6 %. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste klesla do 18.45 h SELČ o 1,83 USD na 46,89 USD (41,85 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s júlovým kontraktom zaznamenala pokles o 1,77 USD na 44,69 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy