Koniec traderov na Wall Street: Už len 10 % obchodovania majú v rukách živé bytosti

, CNBC Foto: SITA/AP

Banka JPMorgan sa domnieva, že nedávny výpredaj technologických akcií môže súvisieť s kvantitatívnym a počítačovým obchodovaním a nie s rozhodnutiami tradičných fundamentálnych investorov.

Kvantitatívne investovanie založené na počítačových algoritmoch a strojovom obchodovaní úplne z hry vytláča tradičného obchodníka, tvrdí nová správa spoločnosti JPMorgan. "Zatiaľ čo podstatné príbehy vysvetľujúce cenový pohyb titulov pretrvávajú, väčšina akciových investorov už dnes nenakupuje ani nepredáva akcie na základe ich špecifických fundamentov," uviedol Marko Kolanovic, šéf kvantitatívneho a derivátového výskumu spoločnosti JPMorgan pre televíziu CNBC. Kolanovic odhaduje, že traderi zobchodujú približne len 10 percent objemu akcií, pasívne a kvantitatívne investície predstavujú približne 60 percent, čo je viac ako dvojnásobok podielu spred desiatich rokov.

Kolanovic je toho názoru, že za náhlym prepadom veľkých technologických titulov medzi piatkom a pondelkom je zmena stratégie obchodovania, pretože sa hojne začali využívať počítačové algoritmy.

Kolanovic uviedol, že fondy pred 17. májom nakúpili dlhopisy, čím zvýšili nízku volatilitu akcií. Hodnota, vysoká beta a menšie akcie začali klesať. Nárast tlaku na zníženie hodnoty a vysokého objemu dosiahli vrchol v prvých júnových dňoch. Spoločnosť Apple zaznamenala pokles minulý piatkov o viac ako 3 percentá a index Nasdaq sa ocitol v najhoršom dvojdňovom poklese od decembra minulého roka.

"V súčasnosti je pravdepodobné, že vplyv kvantového obchodovania skončil a nastolí si opätovne rovnováha," povedal Kolanovic s tým, že deriváty S&P podporili trhový rast na začiatku tohto týždňa. "V piatok vyprší platnosť 1,3 tisícky opcií S&P 500, čím sa zmenia pozície predajcov. To môže mať za následok mierny nárast trhovej volatility od piatku až do budúceho týždňa."

Deriváty, kvantové obchodovanie fondov, politika centrálnych bánk a politický vývoj. To všetko prispelo podľa Kolanovica k nízkej volatilite na trhu. "Big data stratégie sú čoraz náročnejšou výzvou pre tradičné fundamentálne investície a budú katalyzátorom zmien v nadchádzajúcich rokoch," dodal Kolanovic.

Údaje výskumnej firmy Tabb Group o štruktúre trhu poukazujú na nárast strojom riadeného obchodovania, zatiaľ čo celkový objem obchodovaných akcií klesol. Kvantitatívne obchodovanie, známe ako vysokofrekvenčné obchodovanie, predstavovalo v máji  52 % priemerného denného objemu obchodov, čo predstavuje okolo 6,73 miliardy akcií, uvádza sa v správe Tabb Group. Pre porovnanie, špičkové úrovne vysokofrekvenčného obchodovania v roku 2009 zaberali 61 percent denného obchodu, čo bolo 9,8 miliárd akcií.

Analytici spoločnosti AllianceBernstein uviedli, že umelá inteligencia nie je schopná priniesť výrazne odlišné výsledky v obchodovaní. Jednoducho preto, že analýza stále väčšieho množstva údajov vedie stále častejšie k voľbe podobnej stratégie, ako má konkurencia.

Súvisiace články

Aktuálne správy