Zbohom únia: Britom sa predraží odpad, malé firmy doplatia na slabšiu libru

, qz Foto:TASR/Štefan Puškáš

Združenie britských spoločností pre nakladanie s odpadmi má obavy z Brexitu. Jej členovia totiž posielajú každoročne približne 3 milióny ton odpadu na likvidáciu do európskych zariadení a s poklesom libry sa ich kontrakty denominované v eurách zbytočne predražujú.

Nie je to jediné znepokojenie, ktoré prejavil Jacob Hayler, výkonný riaditeľ Združenia pre služby spojené so životným prostredím. Existuje tiež obava, či bude budúca politika Spojeného kráľovstva zosúladená so súčasnými cieľmi EÚ v oblasti recyklácie a komunálneho odpadu.

Odpadový priemysel je len jedným zo sektorov Spojeného kráľovstva, ktorých sa dotýka nevyriešená situácia ohľadom Brexitu. Správa výskumníkov z Harvardu oslovila 50 zástupcov malých a stredných britských spoločností z rôznych sektorov a takmer každý z nich povedal, že by uprednostnili zotrvanie na jednotnom európskom trhu, ktorý je najväčší na svete a predstavuje približne polovicu obchodu Spojeného kráľovstva.

Britský odpadový sektor zamestnáva 106 000 ľudí a ročný príjem predstavuje okolo 11 miliárd libier. V spomínaných troch miliónoch ton odpadu sú väčšinou materiály ako plast, ktoré  sa využívajú pri výrobe energie.

"Slabšia libra urobí z Londýna lepšiu nákupnú destináciu pre zahraničných turistov z čoho dokážu profitovať veľké nadnárodné spoločnosti so sídlom vo Veľkej Británii. Ale menšie firmy v mestách bez cestovného ruchu, ktoré mali tendenciu zahlasovať za Brexit, budú pravdepodobne na tom horšie," povedal Adolfo Laurenti, globálny ekonóm banky J. Safra Sarasin v Zürichu.

Zástupcovia spoločností oslovení v štúdii z Harvardu, sa rovnako skepticky vyjadrili o možnom nahradení starých vzťahov s EÚ prostredníctvom rokovaní o lepších obchodných podmienkach s inými krajinami na vlastnú päsť. Dnes má Spojené kráľovstvo pomerne nízke alebo nulové clá s krajinami ako USA a Kórea vďaka dohodám o voľnom obchode s európskym blokom. Napriek tomu firmy, ktoré sa zúčastnili prieskumu, sú presvedčené, že Brexit by mohol byť pozitívnym impulzom pre harmonizáciou regulácie a dokázal by pomôcť menším spoločnostiam vstúpiť na nové trhy.

Zatiaľ čo minulý týždeň nebol pokles libry natoľko dramatický, ako to tvrdili niektoré prognózy vzhľadom na britské voľby a neistotu, britská libra stratila od vlaňajšieho referenda 13 %. Ďalší pohyb meny a sily britskej ekonomiky bude v nadchádzajúcich rokoch závisieť od toho, ako Veľká Británia zvládne rokovania s EÚ, ktoré sa majú začať 19. júna.

Súvisiace články

Aktuálne správy