Miliardová akvizícia: Western Digital musel zdvihnúť ponuku za čipovú divíziu Toshiby

, ČTK Foto: SITA/AP

Americká spoločnosť Western Digital plánuje zvýšiť ponuku na čipovú divíziu firmy Toshiba na najmenej dva bilióny jenov. S odvolaním sa na informovaný zdroj to cez víkend uviedla agentúra Reuters.

Ponuka by mala byť predložená do štvrtka, kedy má japonský konglomerát vybrať preferovaného uchádzača o svoju čipovú divíziu. Tá je druhým najväčším výrobcom pamäťových čipov NAND na svete.

Toshiba chce predajom divízie čipov získať peniaze na pokrytie strát americkej jadrovej divízie Westinghouse. Podľa zdrojov Toshiba uprednostňuje ponuku amerického výrobcu čipov Broadcom, ktorý sa spojil s americkým investičným fondom Silver Lake a ponúka za divíziu 2,2 bilióna jenov. Western Digital je súčasťou konzorcia vedeného fondom, za ktorým stojí japonská vláda.

Hovorca Western Digital sa k správe nevyjadril, komentár zatiaľ neposkytla ani Toshiba.

Western Digital prevádzkuje s Toshibou v rámci spoločného podniku veľkú továreň na pamäťové čipy v západnom Japonsku. Podľa niektorých zdrojov je firma dôležitá pre úspešné dokončenie predaja divízie. Obe firmy sa však dostali do sporu kvôli snahe Toshiby divíziu predať v aukcii.

Western Digital sa usiluje o medzinárodnú arbitráž, pretože Toshiba podľa neho porušila zmluvu o spoločnej firme, keď sa zaoberá externými ponukami. Western Digital tiež tvrdí, že predaj sa nemôže uskutočniť bez jeho súhlasu.

Konzorcium, ktorého súčasťou je Western Digital, ponúklo podľa zdroja Reuters pôvodne za divíziu 1,6 bilióna jenov. V piatok sa generálny riaditeľ americkej firmy Steve Milligan stretol s šéfom Toshiby Satošim Cunakawom a zvýšil ponuku na takmer dva bilióny jenov. Toshiba je však s touto ponukou stále nespokojná a Cunakawa požiadal o ďalšie zvýšenie ponuky, tvrdí zdroj.

Spoločnosť Western Digital uzavrela už v minulom roku jeden z najväčších obchodov počítačového sveta. Kúpila za 19 miliárd dolárov konkurenčný SanDisk.

Natíska sa otázka, prečo chcela vlastne jedna z najväčších spoločností zaoberajúcich sa uchovávaním dát pohltiť svoju menšiu konkurenciu? Odpoveď je v technológiách. Western Digital vyniká vo výrobe klasických pevných diskov, ktoré sú ale postupne vytláčané z trhu modernejšími SSD jednotkami. A práve tými sa okrem iného zaoberá spoločnosť SanDisk. Na rozdiel od klasických pevných diskov SSD jednotky neobsahujú žiadne pohyblivé časti, vďaka čomu môžu byť ďaleko rýchlejšie. To sa v praxi prejavuje pri otváraní a ukladaní súborov, ale aj pri spúšťaní počítača. Na strojoch s harddiskom, kde Windows štartovali niekoľko minút, to vďaka SSD jednotke trvá len niekoľko desiatok sekúnd. Jedinou nevýhodou, ktorá bráni SSD v masívnom rozšírení, je ich vysoká cena. Proti klasickým diskom sú až desaťkrát drahšie. SSD disky sa dnes bežne montujú do notebookov, klasických stolových počítačov a v niektorých prípadoch aj do tabletov.

Súvisiace články

Aktuálne správy