Ženy vs. muži: Kto si musí viac priplatiť za topánky?

, priceonomics.com Foto: TASR/AP

Ako by sme boli posadnutí topánkami. Napriek tomu, že sú len súčasťou odevu, píšu sa o nich pesničky, vystavujú sa v múzeách. Ak chcete získať vysnívaný pár, nemáte problém s čakaním v dlhom rade, zaplatiť nekresťanské peniaze, dokonca sa o ne pobiť. O ničom podobnom ste určite nikdy nepočuli, pokiaľ ide napríklad o ponožky.

Zvyčajne, keď sa povie, drahé topánky, vynoria sa vám v mysli nejaké dizajnérske kúsky pre ženy. Ako ukázal prieskum objednaný istým distribútorom a predajcom obuvi, americký trh so ženskými topánkami je väčší ako ten s mužskými o niekoľko miliárd dolárov. Ale sú ženské topánky skutočne drahšie než pánske?

V rámci každej značky existuje rozdiel v cenách medzi ženskou a pánskou obuvou. Na základe súborov údajov o stovkách tisícok obuvi z on-line predajní ako je Amazon, Walmart a ďalších sa podarilo zostaviť štatistiku aj v tejto oblasti. Najdrahšie značky sú viac zamerané na ženy než na mužov, zvyčajne desaťnásobne. Tie najpopulárnejšie značky majú zhruba rovnaký záber na mužov aj ženy. Ale pánske topánky zvyčajne stáli viac.

Najdrahšia obuv
Najdrahšou značkou topánok je Valentino, ide o produkt talianskeho módneho domu Valentino, založeného v Miláne v 60. rokoch minulého storočia. Značka sa preslávila šatami, ktoré mali vo svojom šatníku Jackie Kennedy a ďalšie pozoruhodné postavy.

Druhá najdrahšia značka, Christian Louboutin, bola založená v roku 1990 v Paríži. Najprv sa zameriavala výhradne na topánky pre ženy, ale odvtedy svoj záber rozšírila aj do ďalších oblastí módy. Väčšina značiek z prvej desiatky sú európske módne domy.

Pri pohľade na tieto značky vidíme veľké rozdiely medzi pohlaviami. Mnoho značiek sa zameriava výhradne na ženy, napríklad Aquazzura. U tých, ktorí presadzujú rovnosť pohlaví, nájdeme väčší výber pre dámy. Stojí za zmienku, že mnohé z týchto značiek, zvyčajne spojené s modelmi predvádzacích mól a vysokými podpätkami, majú aj kolekciu pre pánov. Maison Margiela má najväčší podiel pánskej obuvi.

Výrazné rozdiely v cenách medzi pohlaviami
Zaujímavé je, že niektoré špičkové značky sú pre mužov skutočne drahšie. V prípade Christian Louboutin je to preto, lebo minimálna cena za pánsku obuv je omnoho vyššia. Dokážete kúpiť dámske za 600 dolárov, ale za pánske mokasíny si pýtajú aspoň 900 dolárov. Sú to náklady na luxus.

Najdrahšie tenisky
Svet topánok nie je len svet luxusu a high-end módy. Väčšina z nás dáva z času na čas prednosť teniskám. Z globálnych značiek má Nike najvyššiu priemernú cenu, nasledujú ASICS a Adidas. Potom sú tu rôzne ponuky pre špecializované trhy, ktoré sú ochotné zaplatiť viac. Najznámejšie sú kolekcie basketbalových topánok, ktoré majú odporúčania od hviezd ako LeBron a Kyrie, ale aj špecializovanejšia atletická obuv, ako sú bežecké topánky. ASICS a Adidas majú aj drahšie modely, zo  špecializovaných zbierok, alebo vyrobené inovatívnymi výrobnými technológiami. Naopak, Vans a Converse ponúkajú oveľa viac základných modelov, ktoré sa líšia predovšetkým farbou a nie štýlom, konštrukciou alebo inou výhodou. Zatiaľ čo obe značky majú viac špičkových modelov, väčšina spadá do nižšej cenovej hladiny. Vďaka ich firemnej politike si dokážete kúpiť praktické tenisky v akejkoľvek farbe a za prijateľnú cenu.

Väčšina značiek sa mierne nakláňa na stranu mužov. V prípade Adidas je ponuka pre mužov a ženy podobná, pretože ponúka bežné tenisky, bežecké, basketbalové a dokonca aj špecializované skateboarďácke pre obe pohlavia. Ale muži majú v rámci každej kategórie viac modelov na výber. Medzi obľúbenými značkami má jedine Skechers väčší podiel svojich výrobkov pre ženy.

Len mierny rozdiel v cenách medzi pohlaviami
V rámci značky je priemerná cena pánskych tenisiek mierne vyššia akou žien. Najväčší rozdiel je u Vans. To však neznamená, že ten istý typ tenisiek stojí mužská verzia viac. Klasické biele vyjdú rovnako, či už ste muž alebo žena. Vans má množstvo drahších tenisiek, vyrobených zo zaujímavých materiálov a dokonca aj topánky. Vyzerá to tak, že muži majú pri tejto značke viac možností. Puma a ASICS nemajú žiadny rozdiel v cene pre mužov a ženy.

Hoci sú pánske tenisky lacnejšie, tieto cenové rozdiely sú minimálne v porovnaní s luxusnými značkami obuvi. Napriek tomu to je v rozpore so spoločným vnímaním toho, že ženy si cenia topánky viac. V prípade priemerného zákazníka, ktorý hľadá tenisky, pravdepodobne budete musieť zaplatiť o niečo viac, ak ste muž.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy