Investície private equity majú na Slovensku pozitívne vyhliadky

Podľa domácich a zahraničných odborníkov na private equity a venture capital ponúka Slovensko investorom mnoho nových príležitostí. Slovenský trh by mal byť najbližšie tri roky aktívny a podobne optimistické očakávania sú aj pre horizont nasledujúcich troch až piatich rokov. Potenciál na Slovensku je dokonca vyšší ako v susednej Českej republike či Poľsku. Zhodli sa na tom odborníci počas panelovej diskusie pod záštitou právnickej firmy CMS a spoločnosti Pedersen & Partners.

Odborníci zdôraznili, že je to práve politická stabilita, ktorá robí Slovensko pre investorov atraktívnym. Na rozdiel od ČR je Slovensko v eurozóne a funkčné obdobie premiéra má druhé najdlhšie v rámci celej EÚ, čo je pre investorov známkou stability v porovnaní s ekonomickou a politickou neistotou v okolitých krajinách. Tieto aspekty pútajú pozornosť investorov zo západnej Európy, ktorí hľadajú príležitosti s vyššou mierou návratnosti.

Napriek výhodám slovenského trhu je Česká republika vnímaná ako väčší trh s lepším zázemím. Mnohí ho však považujú za trh veľmi podobný tomu slovenskému. Vďaka spoločnej minulosti na Slovensko prichádza väčšina investorov prostredníctvom dcérskych spoločností v Česku.

Medzi špecifické charakteristiky trhov oboch krajín, ktoré iné trhy nemajú, patrí dlhodobo rastúci počet rodinných investičných firiem. Tie súperia podľa odborníkov s tradičnými private equity firmami. Mnohí domáci podnikatelia, ktorí 20 rokov budujú svoje impériá, v súčasnosti ale začínajú čeliť problému s nástupníctvom. Deti mnohých podnikateľov zostávajú po ukončení štúdia žiť a pôsobiť v zahraničí a nechcú prevziať vedenie rodinných firiem. To na druhej strane prináša nové obchodné príležitosti pre private equity firmy a v blízkej budúcnosti tak môžeme očakávať veľmi zaujímavé obchody.

Súvisiace články

Aktuálne správy