Najväčší Škót je v Česku Slovák

, iDnes Foto: TASR/Pavel NeubauerAP

Nemecký, rakúsky, ale aj slovenský turista si dáva pri návšteve Česka pozor, koľko utratí. Naopak peňaženku si natoľko nestrážia obyvatelia Škandinávie, Američania, Číňania, ale aj Rumuni či dokonca turisti z krízou zmietaného Grécka.

Česko môže ťažiť z pozície, v ktorej je vnímané ako bezpečná európska destinácia. Medziročne narástol počet turistov z 10,9 milióna na odhadovaných 12,2 milióna v minulom roku. To je viac ako 12 percentný nárast. Hotelové zariadenia vyhľadalo z tohto počtu 9,3 milióna, teda 76 percent všetkých turistov. Zvyšok volí ubytovanie u príbuzných alebo známych zdarma alebo alternatívne platené služby.

Agentúra CzechTourism priniesla aktuálne údaje o tom, koľko v susednom Česku míňajú počas návštevy krajiny zahraniční turisti. Nadpriemerne utrácajú Číňania aj v Česku, v priemere 1 600 korún denne. Výdavky nezahŕňajú náklady pred cestou, ale len útraty počas pobytu.


Koľko minú turisti z vybraných krajín za deň v ČR v českých korunách     
USA 1713
Švédsko 1625
Čína 1600
Rumunsko 1541
Rusko 1402
Veľká Británia 1386
Grécko 1373
Francúzsko 1312
Španielsko 1300
Nemecko 1284
Taliansko 1226
Maďarsko 1073
Rakúsko 933
Poľsko 870   
Slovensko 831


V čele rebríčkov návštevnosti Českej republiky, podľa prieskumu agentúry STEM, medzi turistami prevládajú Nemci, ktorí minú menej ako Gréci, Rumuni alebo Turci. Podľa prieskumu však davy nemeckých turistov v posledných rokoch rednú a podobný trend možno pozorovať aj u Slovákov. Najrýchlejšie naopak pribúda turistov z Talianska.

"Výšku výdavkov ovplyvňuje kurz, preferencie turistov, ktorí si môžu zakúpiť lacnejšie veci doma, ale aj cena za ubytovanie. Tá klesla vďaka službám ako je Airbnb," zdôvodnil pre iDnes trend Jan Tuček z agentúry pre prieskum trhu. Kurz bol však v posledných rokoch pre zahraničných turistov výhodný vďaka intervenciám. Útraty však klesli z šestnástich percent v roku 2013 na dvanásť v roku minulom.

Česká republika v roku 2015 vydala na cestovný ruch 250 miliárd korún, podľa analýzy magazínu Štatistika & My Českého štatistického úradu. Zodpovedá to 2,8 percentám HDP, svetový priemer je však desať percent. V cestovnom ruchu je zamestnaných 227 tisíc osôb, pracoval v ňom každý 23. Čech. To je podobné ako napríklad v turisticky obľúbenom Španielsku.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy