Prečo nie je dobré rozkmotriť sa s Katarom: Patrí mu polovica sveta!

, Handelsblatt Foto: SITA/AP

S Katarom súisiace udalosti sú dôležité nielen z politického hľadiska, ale z nemalej miery sa dotýkajú aj firemného sektora. Malá krajina je hospodárskou veľmocou, prostredníctvom štátneho investičného fondu má pozíciu v mnohých nadnárodných spoločnostiach.

Nejde o žiadne omrvinky, aj v prípade Volkswagenu je najväčším akcionárom katarský štátny investičný fond.

Accor
Najväčšia európska hotelová skupina, známa vďka značkám ako sú Ibis, Mercure a Novotel. V matke vlastní 10 percent Katar cez svoj štátny fond, hodnota je v súčasnosti vyčíslená na asi 1,4 miliardy dolárov.

Agricultural Bank of China
Katar má 8 percentný podiel v čínskej úverovej inštitúcii, ktorej hodnota je v súčasnosti 1,15 miliardy USD. Ide o jednu zo štyroch najväčších bánk Číny, svoje pobočky má aj v Hongkongu, Londýne, Tokiu, New Yorku, Frankfurte, Sydney, Soule a Singapure.

Barclays
Podiel Kataru v britskej banke predstavuje 2,8 miliardy dolárov,  čo je 6 percent. Katar sa stal akcionárom v roku 2008, uprostred finančnej krízy.

BHP Billiton
V austrálsko-britskej ťažobnej spoločnosti má 1,8 percentný podiel katarský investičný fond, hodnota predstavuje asi pol miliardy dolárov.

Credit Suisse
Akcie v hodnote 2,8 miliárd dolárov má Katar v Credit Suisse, čo predstavuje podiel v švajčiarskej  banke asi 5 percent. Práve v týchto dňoch fond navýšil svoju pozíciu na viac ako 5 percent, na konci roka 2016 mal 4,93 percenta.

Glencore
V roku 2012 sa ukončila fúzia dvoch hlavných spoločností z oblasti surovín, spoločnosti Glencore a Xtrata. V už zlúčenej spoločnosti má Katar 8,5 percentný podiel, aktuálna hodnota je zhruba 4,5 miliardy dolárov.

Hapag-Lloyd
Akcie za 720 miliónov dolárov má Katar v námornej špedičnej spoločnosti. Vďaka 14,4 percentám patrí medzi piatich najväčších investorov.

Lagardère
Parížsky trhovo orientovaný mediálny konglomerát pôsobí hlavne v západnej Európe, ale má záujmy aj vo východnej Európe, Amerike a Ázii. Katar v spoločnosti 13 percentný podiel, v hodnote zhruba pol miliardy eur.

London Stock Exchange
V roku 2007 boli dva štáty z Perzského zálivu najväčším vlastníkom londýnskej burzy, spoločne vlastnili takmer polovicu prevádzkovateľa burzy. Katarský fond v roku 2014 významne znížil svoj podiel, ale stále vlastní 10 percent akcií v celkovej hodnote 1,6 miliardy dolárov.

Rosnefť
V ruskom ropnom gigante má Katar 10 percentný podiel, v súčasnosti v hodnote takmer 5,5 miliardy dolárov.

Royal Dutch Shell
Katar obľubuje sektor odvetvia energetiky, okrem Rosneftu drží aj akcie Royal Dutch Shell. V holandsko-britskej ropnej spoločnosti má 2 percentá akcií, ktorá má súčasnosti hodnotu 2,2 miliardy dolárov.

Sainsbury's
Najväčším akcionárom druhého najväčšieho reťazca supermarketov vo Veľkej Británii je katarský štátny fond. Drží 22 percent akcií, ktoré majú v súčasnosti hodnotu asi 1,7 miliardy dolárov.

Siemens
V nemeckom priemyselnom konglomeráte má Katar trojpercentný podiel, v  hodnote 4 miliardy dolárov.

Tiffany
Po prvý krát nakupoval Katar T6iffany na jar roku 2012. Investičný fond to odôvodnil cieľom rozšíriť svoju pozíciu v sektore luxusného tovaru. Do vtedy zvyšoval svoj podiel, kým sa stal väčšinovým vlastníkom. Dnes má 13 percent akcií v hodnote 1,5 miliardy dolárov.

Volkswagen
Katar je majoritným vlastníkom najväčšieho svetového výrobcu automobilov. Má  17 percent akcií a 11 percent prioritných akcií v celkovej výške 12 miliárd dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy