CNN: Podľa americkej tajnej služby zosnovalo katarskú krízu Rusko

, CNN Foto: TASR/AP

Predstavitelia amerických tajných služieb sú presvedčení, že ruskí hackeri rozšírili falošné správy, ktoré viedli k tomu, že Saudská Arábia a niektoré ďalšie arabské krajiny prerušili diplomatické vzťahy s Katarom.

Ako uviedla to spravodajská stanica CNN, cieľom Ruska podľa americkej rozviedky zrejme bolo vyvolať nezhody medzi USA a ich spojencami. Kremeľ to v reakcii odmietol s tým, že o pirátskom útoku proti Kataru nie sú žiadne dôkazy.

Existujúca roztržka medzi blízkovýchodnými ropnými veľmocami vznikla po tom, čo sa v máji na stránkach katarskej oficiálnej tlačovej agentúry objavila kontroverzné vyhlásenie, ktorá údajne predniesol vládnuci emir šejk Tamim bin Hamad bin Chalífa Sanie. Ten údajne vyjadril pochopenie pre palestínske radikálne hnutie Hamas a libanonské radikálne hnutie Hizballáh a povedal, že Irán je "islamská veľmoc, ktorú nemožno ignorovať a ku ktorej nie je rozumné sa správať nepriateľsky". Katar následne oznámil, že stránky jeho tlačovej agentúry napadli hackeri.

V pondelok Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a niektoré ďalšie štáty prerušili s Katarom diplomatické vzťahy. Ako dôvod uviedli, že Katar podporuje teroristické a sektárske skupiny, ako je Islamský štát, Al-Kájda a Moslimské bratstvo, a šíri prostredníctvom médií ich ideológiu. Katar podľa nich takisto financuje radikálne skupiny napojené na šíitsky Irán, ktorý je regionálnym rivalom sunnitskej Saudskej Arábie. Spomínané krajiny taktiež oznámili, že prerušujú pozemné, letecké i námorné spojenie s Katarom.

Experti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) navštívili Katar koncom mája, aby údajný kybernetický útok prešetrili, napísal server CNN. Katarský minister zahraničia šejk Muhammad bin Abdar Rahmán Sanie pre CNN povedal, že FBI hackerské útoky a publikáciu falošných správ potvrdil.

Kremeľ tieto obvinenia dnes odmietol s tým, že pre nich nie sú žiadne dôkazy. "Už nás unavuje reagovať na takéto obvinenia bez dôkazov. Tieto obvinenia v skutočnosti diskreditujú tých, ktorí ich vynášajú," vyhlásil podľa agentúry AFP poradca ruského prezidenta Vladimira Putina pre kybernetickú bezpečnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy