V apríli vyhlásili verejné obstarávania na stavebné práce za 141 miliónov eur

Počet 277 verejných obstarávaní na stavebné práce vyhlásených v apríli medziročne vzrástol o 9,1 % a ich predpokladaný objem klesol o 60,7 %.

V apríli bolo vyhlásených 277 verejných obstarávaní na stavebné práce v celkovej predpokladanej hodnote 141 mil. eur. Pokiaľ počet začatých tendrov medziročne vzrástol o 9,1 %, očakávaný objem investícií klesol o 60,7 %. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu apríla.

Za štyri mesiace tohto roka bolo vo Vestníku verejného obstarávania vyhlásených 878 verejných obstarávaní na stavebné práce za celkovú predpokladanú cenu 948 mil. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje pokles začatých tendrov o 59,9 % a nárast objemu zákaziek o 2,4 %. Medziročné porovnanie významne ovplyvnila veľká zákazka Železníc Slovenskej republiky z januára na modernizáciu železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica SR a ČR za 305 mil. eur. Po modelovom odčítaní tejto zákazky by sa objem vyhlásených tendrov znížil o 30,5 %.

Od januára do apríla investori zároveň ukončili 190 verejných obstarávaní na stavebné práce za 546 mil. eur. Počet zadaných stavebných zákaziek za štyri mesiace medziročne klesol o 83,4 %, ale ich objem vzrástol o 35,9 %. Tento stav významne ovplyvnila zákazka Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS) na výstavbu diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh v celkovej hodnote 356 mil. eur.

„Realizácia projektov na Kysuciach a v Prešove zabezpečí určitú vyťaženosť stavebných kapacít ešte v roku 2017. Je však otázne, ako sa podarí pripraviť ďalšie stavby pre roky 2018 a 2019 vo väčších infraštruktúrnych projektoch, čo je základný predpoklad kontinuity naplnenosti stavebných kapacít Slovenska,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Hochtief SK, s. r. o., Miroslav Beka.

Súvisiace články

Aktuálne správy