Hodnota zákaziek zadaných do apríla vzrástla medziročne o tretinu

V prvých štyroch mesiacoch tohto roka investori na Slovensku ukončili a dodávateľom zadali 190 verejných obstarávaní na stavebné práce v hodnote 546 miliónov eur. Ich počet tak zaznamenal štvorpätinový pokles a objem investícií stúpol o tretinu. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie.
V apríli vyhlásili verejní obstarávatelia 277 súťaží na stavebné práce za 141 miliónov eur. Z hľadiska počtu vyhlásených obstarávaní to predstavuje mierny (9,1 %) nárast, objem investícií sa však v tomto mesiaci znížil o tri pätiny (60,7 %).
Od januára do apríla bolo vo vestníku verejného obstarávania publikovaných 878 zákaziek v celkovej hodnote 948 miliónov eur. V medziročnom porovnaní ide o trojpätinový (59,9 %) pokles vyhlásených tendrov, no ich hodnota bola podobná ako v rovnakom období minulého roka (nárast o 2,4 %).
Medziročné porovnanie pritom výrazne ovplyvnila veľká zákazka Železníc SR z januára na modernizáciu železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica SR/ČR v sume 305 miliónov eur. Po jej modelovom odčítaní by vyšiel pokles hodnoty vyhlásených obstarávaní o 30,5 %.
Investori v prvých štyroch mesiacoch ukončili a konkrétnym dodávateľom zadali 190 verejných obstarávaní na stavebné práce za 546 miliónov eur. Medziročne to síce predstavuje štvorpätinový (83,4 %) pokles počtu ukončených súťaží, z hľadiska ich objemu však ide o viac než tretinový (35,9 %) nárast.
Tento stav významne ovplyvnila stavebná zákazka zadaná Národnou diaľničnou spoločnosťou na diaľnicu D1 Prešov západ – Prešov juh v hodnote 356 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy