Keď je za čo, ale nie je čo: Jednej z najbohatších krajín sveta môžu čoskoro dôjsť potraviny

, QZ;bloomberg;BI;TASR Foto:SITA/AP

Bohatí obyvatelia Kataru vyrážajú do miestnych supermarketov, nákupná horúčka je poháňaná strachom z náhleho nedostatku potravín. Šok vyvolal dramatický posun na Blízkom východe.

Traja z mocných susedov Kataru, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Bahrajn, ohlásili prerušenie diplomatických vzťahov s krajinou a obvinili ju z financovania islamských militantov. Tri štáty dávajú obyvateľom Kataru dva týždne na to, aby sa vrátili domov, následne ukončia dopravné vzťahy s krajinou vrátane leteckých a námorných liniek.

Za približne 50 rokov sa Katar pretransformoval z malej rybárskej dediny na bohatú krajinu, vďaka rope sa jej občania radia medzi najbohatších na svete. Avšak diplomatická kríza, ktorá sa aktuálne objavila, tieto peniaze znehodnocuje. Katar je závislý na dodávke väčšiny potravín od svojich susedov, väčšina jedla zvyčajne prichádza kamiónmi zo Saudskej Arábie. Tieto nákladné automobily sú teraz odstavené pozdĺž hranice, píše agentúra Bloombergu, dostali zákaz vstupovať do krajiny. To spôsobilo v Katare paniku, obyvatelia zaplavili supermarkety, aby si stihli kúpiť akékoľvek jedlo, ešte než sa diplomatická situácia ešte viac vyhrotí.

Za rok 2015 doviezol Katar potraviny za 1,05 miliardy USD, z toho potraviny za 309 miliónov USD doviezol zo Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Väčšinu z nich, najmä mliečne produkty, dováža Katar zo Saudskej Arábie cez pozemnú hranicu.

Iránska vláda, podľa informácií Bloombergu, sa chystá vyvážať potraviny do Kataru po mor. Trasa cez Perzský záliv trvá asi 12 hodín. Jean-Marc Rickli, expert zahraničných vecí v Ženevskom centre bezpečnostnej politiky, povedal agentúre Reuters, že zmeny vo vzťahoch medzi štátmi v Perzskom zálive sú výsledkom Trumpovho prezidentovania. Trump vystupuje proti Iraku a politickému islamu.

Vyhrotená situácia je len pár týždňov potom, čo Trump uskutočnil svoj prvý zámorský výjazd na Blízkom východe, kde okrem iného strávil čas aj v Saudskej Arábii. Ide o dvojsečnú zbraň pre Spojené štáty, ktoré majú veľkú vojenskú základňu v Katare, šachovú figúru v rozohranej partii vyvíjajúcich sa zmien na Blízkom východe.

Katar má vďaka bohatému štátnemu investičnému fondu s objemom aktív 335 miliárd USD (297,80 miliardy eur) veľkú šancu vyhnúť sa v najbližšom období väčšej ekonomickej kríze. Navyše, v poslednom období rozšíril aj prístavné kapacity, čo mu umožňuje pokračovať v kľúčovom exporte skvapalneného zemného plynu, vďaka čomu krajina dosiahla v apríli obchodný prebytok 2,7 miliardy USD. Rovnako má možnosť naďalej dovážať určitý objem potravín po mori a kompenzovať tak dovoz potravín, ktoré pôvodne prichádzali do Kataru po súši zo Saudskej Arábie. Tá je jediným štátom, s ktorým má Katar pozemnú hranicu.

 

Niektoré sektory katarského hospodárstva však utrpia, ak sa spor bude ťahať niekoľko mesiacov. Toto riziko v pondelok viedlo k prepadu katarského akciového trhu o vyše 7 %. Najmä rýchlo rastúce aerolínie Qatar Airways, ktoré sú základom plánov Kataru stať sa turistickým centrom, pravdepodobne zaznamenajú obrovské straty. Už teraz v rámci vzdušnej blokády majú Qatar Airways zákaz pristávať na niektorých veľkých letiskách na Blízkom východe.

Za posledné dve desaťročia sa spoločnosť Qatar Airways rozrástla a stala sa jednou z najvplyvnejších medzinárodných leteckých spoločností na svete. V roku 2015 ju internetová stránka leteckej dopravy Skytrax označila za najlepšiu leteckú spoločnosť na svete.

Izolácia leteckej dopravy dokáže účinne zničiť Qatar Airways,  Katar má totiž len veľmi malý vzdušný priestor vo vzťahu k veľkosti krajiny. "Je do značnej miery obklopený vzdušným priestorom Bahrajnu na juhu ho spravuje Saudská Arábia, zatiaľ čo na východnej hranici sú to SAE," uviedlo Centrum pre letectvo CAPA.

Pokiaľ by Katars skutočne stratil prístup do saudského vzdušného priestoru, prinútilo by to  spoločnosť Qatar Airways do nákladného manévru presmerovania svojich letov spojených s Afrikou, pri strate prístupu do leteckého priestoru v Bahrajne by to mohlo byť katastrofálne, pretože to by už zostal Katar takmer v úplnom obkľúčení. Znamená to, že ak by izolácia pokračovala, lety spoločnosti Qatar Airways budú musieť preletovať cez vzdušný priestor, ktorý je pre ňu v súčasnosti zakázaný, aby sa dostali na svoju domácu základňu v Dauhe.

Zatiaľ čo krajiny môžu odmietnuť právo na pristátie, nie je jasné, či Bahrajn a Spojené arabské emiráty môžu zakázať lety Qatar Airways cez ich  vzdušný priestor. Ako signatári Dohody o medzinárodnom leteckom tranzite, Bahrajn a SAE to legálne urobiť nemôžu. Saudská Arábia však nie je členskou krajinou IASTA a môže legálne zatvoriť spoločnosť Qatar Airways z jej vzdušného priestoru.

Katar si navyše v poslednom období vo veľkom požičiava, doma aj v zahraničí, keďže investuje do prípravy svetového futbalového šampionátu, ktorý sa uskutoční v roku 2022. Pokles hodnoty katarských dlhopisov povedie k zvýšeniu nákladov na pôžičky, čo výstavbu niektorých projektov môže spomaliť.

Hodnota dlhopisov ďalších štátov združených v šesťčlennej Rade pre spoluprácu štátov v Perzskom zálive (GCC) sa v pondelok prakticky nemenila, niektorí zahraniční bankári ale upozorňujú, že ak bude napätie pretrvávať, náklady na obsluhu dlhu sa zvýšia aj ďalším štátom v oblasti. "Ak sa tento spor čoskoro nevyrieši, dôsledky môžu byť rozsiahle," povedal jeden zo zahraničných bankárov pôsobiaci v Perzskom zálive. Svoje meno si pre politickú citlivosť súčasnej situácie neželal zverejniť.

Štáty GCC sú závislé najmä od vývozu ropy a plynu, takže medzi sebou výraznejšie obchodné a investičné väzby nemajú. To do určitej miery limituje vplyv súčasného konfliktu. Vzrásť by mohli aj náklady v katarskom stavebnom sektore. Mnohé stavebné materiály totiž momentálne nie je možné doviezť po súši.

Saudská Arábia požaduje voči Kataru tvrdší postup. Zatiaľ nie je isté, či sa Rijádu podarí presvedčiť ďalšie krajiny, aby sa pridali a prerušili vzťahy s Katarom. Môže však zvýšiť tlak na zahraničné firmy, aby si vybrali medzi biznisom v Katare a na jej trhu, ktorý je neporovnateľne väčší.

Súvisiace články

Aktuálne správy