Americký akciový trh stúpol na nové rekordné maximá

Index Standard & Poor's 500 vzrástol o 0,4 %, priemyselný Dow Jones posilnil o 0,3 % a technologický Nasdaq stúpol o 0,9 %.

Americký akciový trh v piatok opäť posilnil na nové rekordné maximá, pričom smerom nahor ho potiahli technologické firmy. Vládna správa ukázala, že v ekonomike USA minulý mesiac pribudlo 138 tis. nových pracovných miest, čo nenaplnilo očakávania ekonómov. Miera nezamestnanosti však klesla na 4,3 percenta, čiže sa dostala najnižšie od roku 2001. Obchodovanie na burze sa začalo hodinu po zverejnení správy o tvorbe pracovných miest a takmer celý deň bol akciový trh v pozitívnom teritóriu.

Mnohí ekonómovia vyjadrili očakávania, že najnovšia správa o tvorbe nových miest neodradí Federálny rezervný systém (Fed) od ďalšieho zvýšenia úrokov na nasledujúcom zasadaní, ktoré bude o dva týždne. Trh práce a inflácia v USA sú totiž podľa nich naďalej dostatočne silné.

Index Standard & Poor’s 500 uzavrel vyššie o 0,4 percenta na úrovni 2 439,07 bodu. Priemyselný index Dow Jones posilnil o 0,3 percenta na 21 206,29 bodu a technologický Nasdaq stúpol o 0,9 percenta na 6 305,80 bodu. Najviac posilnili technologické firmy a segment akcií týchto spoločností v rámci indexu S&P 500 vzrástol o jedno percento. Najväčší zisk v rámci indexu S&P 500 si pripísal výrobca čipov Broadcom, keďže jeho kvartálne tržby a zisk boli silnejšie, ako analytici prognózovali. Akcie firmy Broadcom stúpli o 8,5 percenta. Pokračovalo však zlacňovanie akcií energetických firiem, ktoré reagovali na zníženie cien ropy.

Európskym akciovým trhom sa v závere týždňa darilo. Nemecký index DAX stúpol o 1,2 percenta, francúzsky CAC 40 si pripísal 0,5 percenta a index britskej burzy FTSE 100 posilnil o 0,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy