Soros: Európska únia je v existenčnej kríze, je obklopená nepriateľskými mocnosťami

, CNBC Foto: SITA/AP

Miliardár, maďarský finančník George Soros si myslí, že Európska únia je v "existenčnej kríze" a musí sa postaviť tvárou v tvár rastúcim hrozbám.

Na Bruselskom ekonomickom fóre Soros povedal, že by sa mala prehodnotiť minulosť a vysvetliť európskym občanom, čo sa urobilo nesprávne a potom predložiť návrhy na správne riešenie.

Soros privítal nemeckú myšlienku znížiť európske fondy zamerané na zníženie nerovností v príjmoch na regionálnej úrovni pre tie krajiny, ktoré nedodržiavajú zásady právneho štátu. Maďarsko i Poľsko, sú čistými príjemcami takzvaných kohéznych fondov, európskou inštitúciou sú často kritizované za nedostatočné normy v oblasti právneho štátu.

Soros povedal, že Európa musí prekonať súčasnú "existenčnú krízu" spoločným bojom proti vzostupu protieurópskeho sentimentu, xenofóbnych pocitov a okolitých "nepriateľských síl". "Je to Putinovo Rusko, Erdoganovo Turecko, el-Sisiho Egypt a Amerika, ktorú by Trump rád vytvoril, keby mohol, ale nemôže," dodal Soros, keď hovoril o nepriateľských mocnostiach.

Vyzval na aktualizáciu európskych zmlúv, aby EÚ fungovala lepšie a umožnila "viacvrstvový" blok, v ktorom by krajiny mali pri integrácii širšiu škálu možností.

Európski politici by sa nemali nechať rozptýliť nadchádzajúcimi rokovaniami o vystúpení Británie z únie a pokračovať v práci na získaní dôvery občanov EÚ, povedal Soros publiku. "Brexit bude mimoriadne škodlivý proces, škodlivý pre obe strany. Väčšina škôd sa objaví práve teraz, keď je Európska únia v existenčnej kríze a jej pozornosť je odklonená od negociácie k oddeleniu sa od Británie. Európska únia musí odolať pokušeniu potrestať Britániu a pristupovať k rokovaniam v konštruktívnom duchu. Mala by využiť Brexita ako katalyzátor na zavedenie ďalekosiahlych reforiem," povedal Soros.

Investor sa domnieva, že Brexit môže trvať až päť rokov, kým sa dosiahne úplné odčlenenie. Ale počas tohto obdobia má EÚ možnosť "transformovať sa na organizáciu, do ktorej by sa radi pridali aj iné krajiny, ako je Británia".

Súvisiace články

Aktuálne správy