Spoločnosť Saab a TUKE v Košiciach vstupujú do novej fázy spolupráce

Spoločnosť Saab, ktorá dodáva obranné a bezpečnostné riešenia, a Technická univerzita v Košiciach (TUKE) vstupujú do novej fázy spolupráce v oblasti inovácií. V uplynulých dňoch podpísali v Bratislave dohodu o spolupráci, ktorá prinesie ďalší presun švédskeho know-how do Startup centra TUKE a podnikateľského inkubátora TUKE.
Spolupráca medzi univerzitou a spoločnosťou Saab sa v ďalšej fáze sústredí na spojenie univerzity TUKE a inkubovaných spoločností so skúsenými švédskymi podnikateľskými poradcami, ktorí majú skúsenosti s start-upmi pri ich rozvoji v úspešné podniky.
„Sme nadšení, že môžeme posunúť našu úspešnú spoluprácu s TUKE na novú úroveň. Chceme v iných krajinách zopakovať to, čo robíme v oblasti výskumu a vývoja a inovácií vo Švédsku. Slovensko pre nás predstavuje dôležitý trh a s radosťou budeme exportovať naše know-how a skúsenosti,“ hovorí viceprezident a riaditeľ pre obchodný vývoj a stratégiu v spoločnosti Saab Peter Nilsson.
Spolupráca je založená na tzv. princípe Triple Helix, ktorý spája zainteresované osoby z verejného sektora, akademického sektora a priemyslu v úsilí prekonať technologické výzvy, pred ktorými stojí dnešná spoločnosť.
„Doterajšia spolupráca priniesla konkrétne výsledky v definovaní legislatívneho rámca a ochrany duševného vlastníctva a tiež v oblasti nastavenia biznis procesov medzi TUKE a existujúcimi start-upmi. Ďalšia etapa spolupráce bude zameraná na rozvoj firiem už umiestnených v Inkubátore TUKE aj s finančnou podporou mentorov zo strany spoločnosti Saab,“ tvrdí vicerektor TUKE pre inovácie Anton Čižmár.
Startup centrum TUKE je súčasťou Univerzitného centra inovácií, transferu technológií a ochrany duševného vlastníctva (UCITT). Ústav spolupracuje so spoločnosťou Saab od roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy