Dôvera fínskych spotrebiteľov stúpla na rekordnú úroveň

Index spotrebiteľskej dôvery v krajine v máji stúpol na 24,1 bodu z aprílových 21,5 bodu a dostal sa najvyššie od roku 1995.

Nálada fínskych spotrebiteľov sa v máji zlepšila na novú rekordnú úroveň. Index spotrebiteľskej dôvery v krajine stúpol na 24,1 bodu z aprílových 21,5 bodu. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke fínsky štatistický úrad, pričom uviedol, že hodnota indexu je najvyššia od roku 1995, odkedy ho zostavuje. V máji minulého roka bol index spotrebiteľskej dôvery vo Fínsku na úrovni 12,5 bodu.

Zlepšenie ekonomickej situácie Fínska v nadchádzajúcich dvanástich mesiacoch očakáva 52 percent spotrebiteľov v krajine a iba deväť percent sa domnieva, že ekonomika sa zhorší. V rámci prieskumu 66 percent domácností uviedlo, že dokážu ušetriť časť peňazí a až 81 percent domácností vyjadrilo presvedčenie, že budú schopné sporiť počas najbližších dvanástich mesiacov. Presvedčenie fínskych spotrebiteľov, že nezamestnanosť v krajine klesne, je najsilnejšie za desať rokov. Až 47 percent oslovených spotrebiteľov očakáva zníženie nezamestnanosti v najbližšom roku, jej rast predpokladá iba 16 percent respondentov.

Súvisiace články

Aktuálne správy