Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonali razie v priestoroch firmy Jandeks

Pracovníci spravodajskej služby SBU prehľadávali kancelárie firmy Jandeks v Kyjeve a Odese v rámci vyšetrovania podozrení z vlastizrady. Bližšie informácie ukrajinské úrady neposkytli

Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonali razie v priestoroch ruskej spoločnosti Jandeks, ktorá prevádzkuje rovnomenný internetový vyhľadávač. Úrady na Ukrajine už skôr tento mesiac zablokovali prístup na stránky viacerých popredných ruských sociálnych sietí a internetových spoločností vrátane firmy Jandeks. Hovorkyňa ukrajinskej spravodajskej služby SBU v pondelok potvrdila, že jej pracovníci prehľadávali kancelárie firmy Jandeks v Kyjeve a Odese v rámci vyšetrovania podozrení z vlastizrady. Bližšie informácie k pozadiu vyšetrovania neposkytla.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vydal v polovici mája dekrét o zablokovaní ruských sociálnych sietí VKontakte (VK.ru) a Odnoklassniki (OK.ru), ako aj e-mailovej služby Mail.ru a internetového vyhľadávača Jandeks (yandex.ru). Porošenko tento krok zdôvodnil ako odvetu za podiel Ruska na ukrajinskej kríze, ktorá vypukla v roku 2014.

Podľa agentúry TASS službu VKontakte využíva 16 miliónov Ukrajincov a na stránke Odnoklassniki je zaregistrovaných asi 9,5 milióna obyvateľov Ukrajiny. Vyhľadávač Jandeks používa na Ukrajine 11 miliónov ľudí. Na platforme Mail.ru má konto založené približne 25 miliónov Ukrajincov.

Súvisiace články

Aktuálne správy