Mark Zuckerberg je za rozdávanie peňazí: Každý z nás musí mať čas skúšať nové nápady

, BI;BBC;technews Foto: SITA/AP

Zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg vo svojej prednáške na Harvardskej univerzite, okrem iných chúlostivých tém, hovoril aj o základnom garantovanom príjme. Rovnako ako mnoho ďalších predstaviteľov zo Sillicon Valley, je aj on za to, aby vláda Spojených štátov tento systém zaviedla.

V máji 2017 sa Zuckerberg vrátil na svoju alma mater, Harvard, kde mu udelili čestný doktorát. Jeho rpejav bol vášnivý a emocionálny. Dotkol sa množstva politicky nabitých tém vrátane klimatických zmien, reformy trestného súdnictva a "modernizácie demokracie" tým, že by sa malo ľuďom umožniť hlasovať online.

Hovoril aj o univerzálnom základnom príjme. "Každá generácia si zadefinuje svoju verziu rovnosti v spoločnosti. Teraz je čas, aby tá naša definovala nové sociálne štandardy. Mali by sme žiť v spoločnosti, ktorá meria pokrok tým, koľko z nás v nej má adekvátnu úlohu, nie tým, aký vysoký máme HDP. Mali by sme skúsiť zaviesť základný príjem, aby sme si boli istí, že každý z nás má čas skúšať nové nápady," uviedol Zuckerberg.

Mladý miliardár vo svojej reči spomenul aj to, že jedným z dôvodov, prečo sa pustil do projektu, ako bol Facebook, bolo aj to, že vedel, že má dostatočnú záchranou sieť, keby sa niečo nepodarilo. Mnohé talentované deti však taký luxus nemajú. To by bola jedna z výhod, ktorú by podľa neho základný príjem priniesol. Viac talentovaných študentov v start-upoch a na dobrých univerzitách.

Podobný názor prezentoval aj riaditeľ venture kapitálovej firmy Y Combinator Sam Altman. Ten už pred rokom uviedol, že každý by mal mať peniaze na pokrytie najzákladnejších potrieb, nech už sa nachádza v akejkoľvek situácii, a to predovšetkým pokiaľ bude dostatok prostriedkov tento výdavok pokryť. "Nevieme, ako by mal koncept presne fungovať a z čoho by sme ho financovali, avšak základný príjem je sľubným nástrojom pre zamedzenie mnohých neriešiteľných situácií," uviedol minulý rok Altman. Riaditeľ firmy Y Combinator verí, že základný príjem bude možný najmä vďaka väčšiemu technologickému pokroku generujúcemu "nadbytok zdrojov", ktoré by mohli pomôcť znížiť životné náklady.

Súvisiace články

Aktuálne správy