Najlepší výsledok desaťročia: Euro silnie, investori už doláru neveria

, Bloomberg;FT;iDnes Foto: SITA/AP

Kurz eura oproti doláru za posledný týždeň dosiahol najvyššiu úroveň za ostatných šesť mesiacov. Investori nakupujú najmä kvôli strate dôvery v amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podľa analytikov má európska mena navyše ďalší priestor k rastu. Príliš silné euro ale môže poškodiť exportne orientované podniky eurozóny.

Tento rok je jednotnú európsku menu najlepším za ostatných desať rokov, uviedol denník Financial Times. Kurz medzi dvoma najobchodovanejšími menami za posledný týždeň vyskočil na hranicu 1,12 eur za dolár a euro sa teší najlepšej kondícii za posledných šesť mesiacov. Podľa agentúry Bloomberg je tak na dobrej ceste stať sa platidlom s najlepšími výsledkami v skupine G10, čo je desať obchodovaných  mien, a nechať za sebou švajčiarsky frank alebo japonský jen.

Na dobrom kurze sa podpísalo najmä víťazstvo Emanuela Macrona v nedávnych francúzskych voľbách. Euro ženie vpred aj stabilný rast európskej ekonomiky, ktorý za prvé štyri mesiace tohto roka prispel k svojmu HDP 0,5 percentom.

 K jednotnej európskej mene sa vracajú aj investori, ktorí prestávajú veriť Trumpovým sľubom o deregulácii a opatreniach na podporu trhu. Prevahu, ktorý dolár získal od jeho zvolenia v novembri minulého roka, euro v máji úplne zmazalo. Oproti doláru si pripísalo sedem percent.

Za pozornosť stojí aj to, že euro teraz nakupujú dlhodobo orientovaní investori. Menu naopak vypredávajú hedžové fondy, ktoré spravidla chcú investovať rýchlejšie. "Vidíme pozitívny tok peňazí smerom k euru," uviedol pre agentúru Bloomberg analytik top 10 obchodovaných mien Athanasios Vamvakidis z banky Morgan Stanley. Mimoeurópski investori si od marca zaobstarali eurá za sedem miliárd dolárov. Len 0,9 miliárd dolárov z toho bolo do krátkodobých obchodov.

Dlhodobejší  trend v eurozóne potvrdzuje aj posilnenie akcií európskych spoločností. Podľa prieskumu americkej banky Merrill Lynch investovalo v máji do prevažne európskych cenných papierov 60 percent všetkých obchodníkov, za predchádzajúci mesiac to bolo 48 percent. Záujem o európske cenné papiere navyše živí i dôveru v silné nemecké a francúzske firmy.

Nie každému sa ale tento trend páči. Nemecká kancelárka Angela Merkelová nedávno povedala, že euro je príliš slabé. Vysvetľuje tým veľký obchodný prebytok najsilnejšej európskej ekonomiky. Euro má tak podľa analytikov dostatok priestoru na ďalší rast, výhľad zlepšili aj veľké európske banky. Podľa ING sa do polovice budúceho roku zvýši na 1,20 dolára.

Pre exportne orientované firmy eurozóny však môže silné euro znamenať problém. Rast  meny môže poškodiť krehké ekonomické oživenie Grécka, ktoré tento rok čakajú parlamentné voľby. Príliš silné euro môže navyše nahlodať inflačné ciele Európskej centrálnej banky. Tá môže na rýchly rast meny reagovať na väčšie uvoľňovanie peňazí na finančných trhoch.

Podľa vyjadrenia Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je euro najviac podhodnotenou menou z G10. Ďalším dôvodom na posilnenie európskej meny je podľa OECD nadhodnotený dolár, ktorý bude pravdepodobne v nadchádzajúcich týždňoch naďalej klesať. "Euro je podhodnotené, dolár je nadhodnotený," uviedla pre Financial Times Jane Foleyová z holandskej banky Rabobank, ktorá sa orientuje na dlhodobo udržateľné bankovníctvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy