SaS chce zrušiť možnosť vyvlastňovania nielen vo verejnom, ale i v súkromnom záujme

Zákon o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií upravuje problematiku vyvlastňovania vo vzťahu k významným investíciám. Keďže ide o súkromné investície, je sporné, či tento zákon zodpovedá podmienkam, ktoré pre vyvlastňovanie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva určuje ústava, tvrdí poslanec Ondrej Dostál.

Poslanci parlamentu za klub SaS Ondrej Dostál, Peter Osuský a Anna Zemanová predložili návrh zákona, ktorým by sa mala skončiť doterajšia prax umožňujúca vyvlastňovanie nielen vo verejnom, ale i v súkromnom záujme. Zákon o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií upravuje problematiku vyvlastňovania vo vzťahu k významným investíciám. „Keďže ide o súkromné investície, je sporné, či tento zákon zodpovedá podmienkam, ktoré pre vyvlastňovanie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva určuje ústava,“ informoval Dostál.

Keďže zákon hovorí o súkromných investíciách, nemožno podľa poslanca v tomto prípade hovoriť o vyvlastňovaní vo verejnom záujme. „Samotnou veľkosťou investície z hľadiska množstva investovaných finančných prostriedkov alebo počtu vytvorených pracovných miest sa súkromná investícia nezmení zo súkromného záujmu na verejný záujem. Rovnako sa tak neudeje ani tým, že vláda rozhodne, že ide o investíciu vo verejnom záujme,“ poznamenal poslanec.

Prístup, na základe ktorého by bolo možné akýkoľvek súkromný záujem len na základe v zákone vymenovaných podmienok či na základe rozhodnutia vlády ustanoviť za verejný záujem a tým legitimizovať vyvlastňovanie alebo zásah do vlastníckych práv iných vlastníkov, podľa Dostála nezodpovedá ochrane vlastníckeho práva zakotvenej v ústave.

„Je taktiež veľmi sporné, či umožnenie vyvlastňovania v záujme súkromných investícií zodpovedá požiadavke ústavy, že vyvlastňovanie je možné iba v nevyhnutnej miere,“ upozornil Dostál. Keďže iné súkromné investície sa podľa neho realizujú bez toho, aby investorom bolo umožnené vyvlastňovať majetok iných vlastníkov, a zároveň aj tzv. významné investície je možné realizovať bez toho, aby sa zasahovalo do vlastníckych práv iných vlastníkov formou vyvlastňovania, nespĺňa vyvlastňovanie v záujme významných investícií ani požiadavku nevyhnutnej miery, ktorú tiež ústava vyžaduje.

Predkladaným návrhom zákona sa preto navrhuje zrušiť zákon o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a upraviť súvisiace ustanovenia stavebného zákona. Cieľom poslaneckej iniciatívy je obmedziť možnosť zasahovania do vlastníckych práv v prípadoch, ktoré sú sporné z hľadiska ústavy, pretože nejde o zásahy do vlastníckych práv realizované vo verejnom, ale v súkromnom záujme.

Súvisiace články

Aktuálne správy