Aktivita v prieskume ložísk ropy v USA sa zintenzívnila

Americká produkcia ropy od minulého roka stúpla o takmer milión barelov denne na úroveň 9 mil. barelov denne.

Celkový počet prieskumných vrtov pre ťažbu ropy a zemného plynu v USA v uplynulom týždni vzrástol o sedem na 908. Informovala o tom houstonská spoločnosť Baker Hughes Inc., ktorá poskytuje služby na ropných poliach. Pred rokom bolo v krajine aktívnych iba 404 vrtov. V uplynulom týždni bolo v krajine 722 vrtov zameraných na prieskum ložísk ropy a pomocou 185 vrtov sa skúmali ložiská zemného plynu. Jeden vrt bol zmiešaný.

Produkcia ropy v USA od minulého roka stúpla o takmer milión barelov denne na úroveň 9 mil. barelov denne a americkí producenti smerujú k ďalšej expanzii, aj keď sa ceny zvýšia iba mierne. Vo štvrtok ropa zlacnela, hoci skupina 24 ropných štátov vrátane kartelu OPEC sa dohodla, že redukcia ich ťažby sa predĺži o deväť mesiacov. Investori však pravdepodobne dúfali, že predĺženie bude dlhšie.

V piatok sa ceny ropy zotavili. Ľahká americká ropa si pripísala 90 centov, čiže 1,8 percenta a uzavrela na úrovni 49,80 USD za barel. Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za medzinárodnú referenčnú cenu, zdražela o 69 centov, čiže o 1,3 percenta na 52,15 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy