Živnostenský zväz požaduje zrušenie alebo zmenu zákona o reštrukturalizácii

Novou hrozbou pre živnostenský stav, no zároveň aj príležitosťou, je podľa zväzu tzv. kolaboratívna, teda zdieľaná ekonomika.

Slovenský živnostenský zväz požaduje ďalšie úpravy zákona o reštrukturalizácii, ktorý je potrebné doladiť tak, „aby nebol nástrojom na záchranu veľkých firiem pri súčasnej likvidácii mikropodnikateľov“. Druhotná platobná neschopnosť sa podľa zväzu prenáša z akcioviek s limitovaným ručením a nulovým dosahom na majiteľov či manažment na malých podnikateľov s neobmedzeným ručením, s mimoriadne negatívnym dopadom na ich ďalšiu životnú existenciu. Konštatovali to zástupcovia zväzu na svojom sneme.

Novou hrozbou pre živnostenský stav, no zároveň aj príležitosťou, je podľa zväzu tzv. kolaboratívna, čiže zdieľaná ekonomika. Slovenský živnostenský zväz pozorne sleduje, ako budú nastavené pravidlá hry v zdieľanej ekonomike a trvá na tom, aby sa zabránilo jej zneužívaniu. Dôsledkom tohto zneužívania je podľa zväzu často čierna práca, cenový dumping a daňové a odvodové podvody.

Za obdobie posledných piatich rokov trend podľa zväzu naznačuje výrazný pokles stredných a malých podnikov a rast počtu mikrofiriem. To je podľa zväzu jednoznačný signál preto, aby predstavitelia štátnej a verejnej správy vytvárali vhodný legislatívny, pracovný a spoločenský priestor pre malého podnikateľa, ktorý sa sám zamestnáva, dáva prácu ľuďom vo svojom okolí a spravidla prejavuje aj veľký záujem o svoje sociálne okolie a rozvoj obcí, v ktorých pôsobí.

Snem Slovenského živnostenského zväzu zároveň opätovne zvolil za svojho prezidenta Stanislava Čižmárika.

Súvisiace články

Aktuálne správy