Čo nakupujú Rusi v zahraničí: Namiesto luxusu prevádzky, ktoré im budú zarábať

, Kommersant;iHNed Foto: TASR;SITA/AP

Podľa medzinárodných realitných maklérov rastie záujem Rusov o komerčné nehnuteľnosti, ktoré im prinášajú stabilný zisk. Čísla z Ruskej centrálnej banky hovoria, že vlani Rusi utratili za zahraničné nehnuteľnosti 870 miliónov dolárov.

Na aktuálny prieskum medzi medzinárodnými maklérskymi spoločnosťami, ktoré majú zastúpenie v Rusku sa pozreli české Hospodárske noviny. Ako uviedol Vladimir Sergunin zo spoločnosti Colliers International, do minulého roka tvorili komerčné nehnuteľnosti maximálne 40 percent transakcií, všetko ostatné išlo na bývanie. "V tohtoročnom prvom štvrťroku bola viac ako polovica predajov v sektore komerčných nehnuteľností," cituje Sergunina moskovský denník Kommersant.

Maria Šalajevová z nadnárodnej realitky Knight Frank tvrdí, že objem obchodov s komerčnými nehnuteľnosťami sa zdvojnásobil a v prvom štvrťroku dosiahol 20 percent všetkých obchodov. Investorov podľa nej najviac zaujímajú kúpeľné hotely, penzióny, reštaurácie, študentské bývanie, autosalóny, čerpacie stanice alebo fitnes centrá. Výnos z týchto investícií býva päť až desať percent ročne. Namiesto luxusu a tretích domov sa do popredia dostáva lacné bývanie a komerčné nehnuteľnosti.

Odborníci hovoria, že výrazne vzrástol počet klientov, ktorí sa zaujímajú o možnej zisky z nehnuteľností. "Pred troma rokmi si kupujúci mohli dovoliť zaobstarať pozemok alebo nehnuteľnosť bez konkrétnych cieľov. Teraz sa najskôr pýtajú, koľko im to ročne vynesie," hovorí Mária Šalajevová. Ide však podľa nej predovšetkým o snahu neprerobiť. Prevažná väčšina nehnuteľností prináša podľa nej nízky zisk v jednotkách percent.

Údaje ruskej centrálnej banky hovorí o tom, že vlani občania Ruskej federácie minuli za zahraničné nehnuteľnosti celkovo 870 miliónov dolárov, čo je najmenej od roku 2009. Pred vypuknutím súčasnej ekonomickej krízy v roku 2014 za ne Rusi míňali okolo dvoch miliárd dolárov ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy