Rast španielskej ekonomiky sa zrýchlil

Počas januára až marca hospodárstvo krajiny medzikvartálne posilnilo o 0,8 %, bol to o 0,1 percentuálneho bodu rýchlejší rast ako v záverečnom štvrťroku vlaňajška.

Španielsky hrubý domáci produkt (HDP) v prvom štvrťroku tohto roka medzikvartálne posilnil o 0,8 percenta. Tempo medzikvartálneho hospodárskeho rastu krajiny sa tak počas januára až marca v porovnaní so záverečným štvrťrokom vlaňajška zrýchlilo o 0,1 percentuálneho bodu. Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke španielsky štatistický úrad INE. Medziročne sa ekonomika krajiny počas januára až marca zväčšila o 3 percenta, čiže podobným tempom ako v posledných troch mesiacoch vlaňajška.

Centrálna banka Španielska však vo svojej kvartálnej správe o ekonomike krajiny vyslovila očakávanie, že tempo rastu hospodárstva sa spomalí. Dôvodom podľa nej budú vyššie ceny ropy a predpokladaná neutrálna fiškálna politika. Banka prognózuje, že španielsky HDP za celý tento rok posilní o 2,8 percenta. V nasledujúcom roku sa podľa jej predikcie ekonomika zväčší o 2,3 percenta a v roku 2019 bude hospodársky rast na úrovni 2,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy