Nafukuje Švajčiarska národná banka akciovú bublinu?

, zerohedge Foto: SITA/AP

Americké akcie sú stále v kurze. Medzi najväčšími investormi do akcií prekvapivo nájdeme aj Švajčiarsku národnú banku.

Centrálne banky naliali do ekonomiky a na trhy obrovské sumy peňazí v rámci rôznych programov kvantitatívneho uvoľňovania. Teraz sa k slovu dostávajú plánované fiškálne stimuly, ktoré majú síce primárne za cieľ udržať ekonomický rast, ale samozrejme tiež podporiť rast cien aktív, ako sú akcie, dlhopisy, komodity alebo nehnuteľnosti. Tieto očakávania sa prejavujú aj v portfóliách veľkých správcov aktív a inštitucionálnych investorov. Zameriavajú sa na akcie amerických firiem, ktoré môžu ťažiť z troch hlavných faktorov:
– nižších daní, ktoré pomôžu ziskovosti firiem,
– daňových prázdnin pre spoločností, ktoré prejavia ochotu k repatriácii svojich ziskov zo zahraničia,
– nemalých investícií do infraštruktúry.

To, že centrálne banky nakupujú za svoje "vytlačené" peniaze rôzne aktíva, je známa vec. Ani nákup akcií nie je až tak výnimočný, hoci nejde o bežné využitie peňazí centrálnych bánk. Napríklad japonská centrálna banka intenzívne nakupuje japonské akcie. Oveľa nezvyklejšie ale je, aby centrálna banka európskej krajiny navyšovala svoju pozíciu v amerických akciách za štvrť roka o 29 %, konkrétne na 80 miliárd dolárov. Podľa svojich vyjadrení Švajčiarska národná banka neinvestuje do akcií s úmyslom dosiahnutia zisku, ale len za účelmi svojej monetárnej politiky.

O tom, že sa švajčiarski centrálni bankári neboja robiť pomerne neortodoxné kroky, sme sa mohli presvedčiť už v januári 2015, keď bez akéhokoľvek varovania ukončili intervencie oslabujúce švajčiarsky frank. Aká bude situácia, keď sa centrálne banky rozhodnú opustiť svoje akciové pozície, na to trhoví býci radšej dnes ani nepomýšľajú.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy