Britská ekonomika v prvom štvrťroku vzrástla menej, ako sa odhadovalo

Štatistický úrad krajiny informoval, že medzikvartálny rast britskej ekonomiky počas januára až marca bol na úrovni 0,2 %, čiže o 0,1 percentuálneho bodu slabší, ako naznačoval predbežný odhad.

Britský hrubý domáci produkt v prvom štvrťroku tohto roka medzikvartálne posilnil o 0,2 percenta. Vyplýva to z druhého odhadu, ktorý vo štvrtok na svojej internetovej stránke zverejnil štatistický úrad krajiny ONS. V porovnaní s predbežnými údajmi tak úrad zrevidoval odhad medzikvartálneho ekonomického rastu v prvom štvrťroku nadol o 0,1 percentuálneho bodu.

Výdavky britských domácností na konečnú spotrebu k rastu hospodárstva počas januára až marca prispeli menej ako v predošlých obdobiach. Výdavky domácnosti posilnili o 0,3 percenta, čo bol ich najslabší medzikvartálny rast od záverečného štvrťroku 2014. Rast hospodárstva Veľkej Británie v prvom kvartáli bol slabší v porovnaní s inými európskymi krajinami. Hrubý domáci produkt Nemecka počas januára až marca posilnil o 0,6 percenta, francúzska ekonomika sa zväčšila o 0,3 percenta a hospodárstvo celej eurozóny vzrástlo o 0,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy