V Stupave inštalovali najväčšiu sériovo vyrábanú trojrozmernú kovovú tlačiareň

Váži desať ton a z kovového prášku dokáže vytlačiť kovový predmet o rozmeroch 80 x 50 x 40 cm. To sú základné charakteristiky najväčšej sériovo vyrábanej metalovej 3D tlačiarne na svete, ktorú Volkswagen Slovakia (VW SK) ako vôbec prvý automobilový výrobca nainštaloval vo svojej nástrojárni v Stupave.
Ako pri dnešnom predstavení zdôraznil člen predstavenstva VW SK pre finančnú oblasť Jens Kellerbach, automobilka je nielen jedným z najväčších automobilových výrobcov, investorom a zamestnávateľom na Slovensku, ale aj lídrom v oblasti zavádzania inovácií a moderných technológií. „Trojrozmerná tlačiareň nás opäť posunie ďalej,“ zdôraznil Kellerbach. „Takto sa môžeme pripraviť na budúcu evolúciu v rámci mobility a pomáhame trvalej udržateľnosti nášho podniku, vrátane výchovy špičkových odborníkov na svetovej úrovni,“ dodal.
Trojrozmerná tlačiareň vytvárajúca trojdimenzionálny objekt na základe digitalizovaných 3D dát tlačí predmety z hliníkového prášku, ktorý využívajú v stupavskej nástrojárni. Vyrábajú sa z neho komponenty, prototypy a prípravky pre koncernové závody na celom svete, ako aj pre externých zákazníkov. „Vďaka supermodernej technológii tlačiarne ich vieme vyrábať veľmi rýchlo s veľkou presnosťou,“ dodal vedúci nástrojárne Dirk Paukstat.
Filip Jančarik z 3D tlačového centra, ktoré sa venuje tlači od prípravy až po finálnu kontrolu, objasnil, že technologická novinka sa skladá z dvoch hlavných modulov. „Prvým je manuálna stanica na prípravu tlače, ktorá sa plní hliníkovým práškom a tiež dusíkom, keďže sa celá tlač, pri ktorej sa diely natavujú na platňu, realizuje v inertnej atmosfére. Druhým modelom je samotná tlačiareň, kde sa nastavuje a realizuje tlač prostredníctvom laseru,“ ozrejmil Jančarik.
Nevypálený prášok sa môže opätovne použiť na ďalšiu tlač. Technológia tlačiarne umožňuje jej nonstop prevádzku.

Súvisiace články

Aktuálne správy