Zníženie ratingu Číny: Európske akcie reagujú prepadom

, BI;GoEuro Foto: thinkstock

Všetky hlavné akciové indexy na európskom kontinente v stredu dopoludnia klesajú, reagujú tak na skutočnosť, že agentúra Moody's znížila úverový rating Číny.

Agentúra Moody's Investors Services znížila dlhodobý rating čínskych emitentov v oblasti miestnej a cudzej meny. Krajina stráca tempo rastu v nasledujúcich rokoch navyše jej dlh stúpa.

Výhľad pre Čínu sa zmenil zo stabilného na negatívny. Rating bol znížený z Aa3 na A1, ktorý je stále pohodlnom  investičnom stupni, píše  Moody's.

"Moody's očakáva, že v najbližších rokoch sa bude aj naďalej zvyšovať pákový efekt v ekonomike," uviedla ratingová agentúra. "Plánovaný program reforiem pravdepodobne spomalí, ale nezabráni zvýšeniu pákového efektu. Dôležitosť, ktorú orgány pripisujú udržaniu silného rastu, povedie k trvalému politickému stimulu. Taký stimul bude prispievať k zvyšovaniu dlhu v celom hospodárstve."

Konkurenčná agentúra Standard & Poor 's vlani v marci rovnako ako  Moody 's zhoršila výhľad svojich ratingov Číny. S & P pritom hodnotí spoľahlivosť čínskych finančných záväzkov ešte o jeden stupeň vyššie, než ich doteraz hodnotila Moody's i ďalšia agentúra Fitch. Čína má tak u S & P oveľa lepšiu známku než všetky ostatné rozvíjajúce sa trhové ekonomiky aj mnohé rozvinuté krajiny.

Vlani čínska ekonomika vzrástla o 6,7 percenta a zaznamenala najpomalší rast za 26 rokov. Na tento rok predpovedá čínska vláda ďalšie spomalenie na 6,5 percenta.

Táto správa, aj keď nie katastrofálna, je pre investorov znepokojujúca vzhľadom na dôležitosť Číny pre globálny makroekonomický obraz. Akcie na šanghajskej burze reagovali na správu poklesom o viac ako jedno percento. Kurz jüanu oslabil len mierne. Ráno boli všetky hlavné európske burzy nižšie, hoci straty nie sú nijak veľké.

Britský FTSE 100 je len nepatrne nižšie, pričom investorov v krajine ešte ovplyvňuje počiatočný šok z teroristického útoku v Manchestri s tým, že hrozba ďalších útokov naďalej pretrváva. Najväčším prepadákom v rámci FTSE je prevádzkovateľ kníhkupectva Kingfisher, majiteľ spoločnosti B & Q, ktorý zaznamenal pokles akcií o takmer 5,5 % po tom, čo výsledky v stredu ráno ukázali, že predaje za tri mesiace do marca klesli o 0,6 %.

Európskym akciám včera pomáhali najmä silné makrodáta z Nemecka v podobe májového prieskumu IFO a potvrdenia robustého rastu HDP za prvý kvartál, ktorý ukázal najlepšie hodnoty v histórii. Podnikateľská nálada vzrástla na 114,6 bodov zo 113 bodov, pričom trh očakával rast len o jednu desatinu bodu. Lepšie očakávania podnikateľov sa odzrkadlili rastom indexu o 1,3 bodu na 106,5 bodov a index súčasnej situácie vzrástol o 1,8 bodu na 123,2 bodov. Prezident Ifo Clemens Fuest označil nemecké podniky za euforické.

Súvisiace články

Aktuálne správy