Vodohospodárska výstavba vyhlásila medzinárodný tender na obnovu Gabčíkova

Vodohospodárska výstavba (VV) vyhlásila medzinárodný tender na obnovu plavebných komôr Vodného diela (VD) Gabčíkovo za takmer 139 miliónov eur. Výzva na predkladanie ponúk bola v pondelok (22.5.) zverejnená v Európskom vestníku verejného obstarávania a dnes aj v slovenskom vestníku. Celý projekt obnovy si vyžiada celkovo vyše 144 miliónov eur.
Dnes zverejnená výzva sa týka zabezpečenia hlavnej časti celého projektu, teda zabezpečenia stavebných a montážnych prác. Podľa generálneho riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Daniela Kvoceru sa vďaka európskemu grantu značne predĺži životnosť zariadení a zabezpečí sa plynulosť plavby v slovensko-maďarskom úseku Dunaja.
„Ide o rozsiahlu inováciu a modernizáciu. Keď si predstavíme, že len jedno krídlo dolných vrát má váhu približne 450 ton. Obe sa na mieste demontujú a nahradia novými. Montáž bude realizovaná priamo v danom profile. Stabilitu prepravy však chceme zabezpečiť najmä použitím vhodnejších a modernejších materiálov oproti súčasnému stavu. Očakávame viac ako štandardné prevádzkové parametre plavebných komôr so zaručenou bezpečnosťou a trvalú spoľahlivosť pri paralelnom využívaní oboch plavebných komôr,“ povedal Kvocera.
Cieľom projektu je zvýšenie intenzity a bezpečnosti vodnej dopravy. Zahŕňa štyri základné aktivity – výmenu horných a dolných vrát, modernizáciu súčasného hydraulického systému plnenia a vyprázdňovania plavebných komôr, opatrenia na stabilizáciu podložia a vývoj expertného kontrolného systému. V priebehu leta budú vyhlásené verejné súťaže aj na zabezpečenie expertného kontrolného systému a stavebného dozoru.

Súvisiace články

Aktuálne správy