Vodohospodárska výstavba vyhlásila novú súťaž na obnovu plavebných komôr VD Gabčíkovo

Predpokladaná hodnota prác plánovaných zhruba na tri roky predstavuje 138,88 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Celková hodnota projektu vrátane stavebných a montážnych prác dosahuje 144,67 mil. eur bez dane.

Vodohospodárska výstavba, š. p., vyhlásila novú verejnú súťaž na inováciu a modernizáciu plavebných komôr pre zvýšenie bezpečnosti a intenzity vodnej dopravy na Vodnom diele (VD) Gabčíkovo. Predpokladaná hodnota prác plánovaných zhruba na tri roky predstavuje 138,88 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (166,65 mil. eur vrátane dane). Celková hodnota projektu vrátane stavebných a montážnych prác dosahuje 144,67 mil. eur bez dane.

Financovanie investície je zabezpečené zo zdrojov Európskej únie cez Nástroj na prepájanie Európy (CEF) a zo štátneho rozpočtu. Uchádzači môžu predkladať ponuky do 17. júla, ponuky musia byť viazané minimálne do konca tohto roka.

Generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Daniel Kvocera povedal, že vďaka európskemu grantu sa značne predĺži životnosť zariadení a zabezpečí sa plynulosť plavby v slovensko-maďarskom úseku Dunaja. „Ide o rozsiahlu inováciu a modernizáciu. Len jedno krídlo dolných vrát má váhu približne 450 ton. Obe sa na mieste demontujú a nahradia novými. Montáž bude realizovaná priamo v danom profile,“ priblížil Kvocera.

Vodohospodári chcú stabilitu prepravy zabezpečiť najmä použitím vhodnejších a modernejších materiálov oproti súčasnému stavu. „Očakávame viac ako štandardné prevádzkové parametre plavebných komôr so zaručenou bezpečnosťou a trvalú spoľahlivosť pri paralelnom využívaní oboch plavebných komôr,“ dodal Kvocera. Projekt podľa neho vytvorí dielo spoločného záujmu krajín využívajúcich dunajskú vodnú cestu.

Projekt zahŕňa výmenu horných a dolných vrát, modernizáciu súčasného hydraulického systému plnenia a vyprázdnenia plavebných komôr, opatrenia na stabilizáciu podložia a vývoj expertného kontrolného systému. Správnosť technologických postupov a garanciu za vykonané práce bude zabezpečovať vysúťažený stavebný dozor.

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd) v závere minulého roka podpísal zmluvu o poskytnutí finančného príspevku na realizáciu projektu vo výške takmer 123 mil. eur z Nástroja na prepájanie Európy. Z celkového rozpočtu projektu 144,7 mil. eur predstavuje domáce spolufinancovanie 21,7 mil. eur. Implementáciu projektu zabezpečujú Agentúra rozvoja vodnej dopravy a Vodohospodárska výstavba.

Verejné súťaže na zabezpečenie expertného kontrolného systému a stavebného dozoru budú vyhlásené v lete.

Štátny podnik Vodohospodárska výstavba so sídlom v Bratislave vznikol v januári 1989 rozhodnutím ministra lesného a vodného hospodárstva a drevospracujúceho priemyslu SSR z decembra 1988. Existencia podniku siaha do roku 1953, kedy bolo založené Vodohospodárske a rozvojové stredisko na prípravu a výstavbu nosných investícii rozvoja vodného hospodárstva. Podnik spravuje Vodné dielo Gabčíkovo, zaoberá sa výrobou a dodávkami elektriny, dispečerským riadením vodohospodárskych a energetických činnosti, či prevádzkovaním vodných stavieb. Podnik má základné imanie 307,41 mil. eur a jeho zriaďovateľom je Ministerstvo životného prostredia SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy