Ekonomika eurozóny pokračuje v raste

Ekonomika eurozóny pokračuje v raste. V máji si udržala aprílové tempo, najvyššie za šesť rokov. Pod tento výsledok sa podpísal robustný rast aktivity nemeckého a francúzskeho súkromného sektora. Tvorba nových pracovných miest v regióne tiež stúpla na najvyššiu úroveň za uplynulú dekádu. To vyvoláva optimizmus v súvislosti s ďalším vývojom hospodárstva, aj keď cenové tlaky stúpajú. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnila na svojej internetovej stránke.
Podľa predbežného odhadu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov zostal v máji na aprílovej úrovni 56,8 bodu. Analytici pritom očakávali, že mierne klesne na 56,7 bodu.
Hodnota indexu sa udržala nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu. PMI súkromného sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou od júla 2013.
Pod tento výsledok sa podpísal najmä výrobný sektor eurozóny, ktorého PMI sa v máji vyšplhal na 73-mesačné maximum 57 bodov z 56,7 bodu v apríli, zatiaľ čo analytici odhadovali, že sa zníži na 56,5 bodu.
Predbežný PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, v máji mierne klesol na 56,2 bodu z 56,4 bodu v apríli, čo je jeho dvojmesačné minimum. Analytici pritom počítali so stagnáciou tohto indexu. Ale jeho hodnota je stále vysoká, čo znamená výraznú aktivitu v dominantnom sektore eurozóny.
Obe najväčšie ekonomiky regiónu – Nemecko aj Francúzsko zaznamenali v máji robustný rast PMI. Konkrétne kombinovaný PMI Nemecka sa vyšplhal na 57,3 bodu a Francúzska na 57,6 bodu.
Hlavný ekonóm Markit Chris Williamson po zverejnení prieskumu skonštatoval, že aktivita podnikov v eurozóne v tomto 2. kvartáli stúpa najrýchlejšie za šesť rokov. Výsledky prieskumu podľa neho signalizujú, že ekonomika menového bloku by mohla v období apríl-jún zvýšiť svoj výkon medzikvartálne o 0,6-0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy