Nemecko a Francúzsko chcú prehĺbiť integráciu eurozóny

Medzi možnými opatreniami sa zvažuje zjednotenie systémov zdaňovania firiem oboch krajín alebo harmonizácia základov korporátnych daní na úrovni celej EÚ.

Nemecko a Francúzsko spoja sily v snahe posilniť integráciu eurozóny. V pondelok sa na tom zhodli nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a jeho francúzsky rezortný kolega Bruno Le Maire. Ako informovali na spoločnej tlačovej konferencii v Berlíne, medzi možnými opatreniami sa zvažuje zjednotenie systémov zdaňovania firiem alebo harmonizácia základov korporátnych daní na úrovni celej EÚ. Ministri sa zároveň dohodli na založení pracovnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať problematikou a pripraví podklady pre júlový francúzsko-nemecký summit.

Nový francúzsky minister financií ďalej uviedol, že v rámci EÚ je potrebná lepšia koordinácia hospodárskych politík. Francúzsko podľa neho zvažuje hlbšie reformy vrátane možnosti vytvorenia funkcie spoločného ministra financií 19-člennej eurozóny alebo založenie „Európskeho menového fondu“, čo je myšlienka, ktorú v minulosti viackrát podporil aj Schäuble. Francúzsko bude podľa ministra rešpektovať svoje záväzky voči EÚ v oblasti znižovania rozpočtového deficitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy