Veľká päťka: Na čom zarábajú najväčšie tech spoločnosti

, visual capitalist Foto: SITA/AP

Amazon, Apple, Microsoft, Alphabet a Facebook. Tieto firmy sú najcennejšími akciovými titulmi na americkom trhu. Dohromady ich trhová kapitalizácia dosahuje neuveriteľných 2,9 bilióna dolárov. Za rok 2016 ich spoločné tržby dosiahli 555 miliárd dolárov. Na čom ale vlastne tieto firmy najviac zarábajú? Napovie infografika Visual Capitalist.

Hoci je všetkých päť spoločností na vrchole akciového trhu, každá z nich sa nachádza v inej fáze podnikateľského cyklu.

Apple v minulom roku, prvýkrát od 2001, zažil pokles ročných tržieb, ale zároveň dosiahol takmer taký zisk ako zvyšné štyri technologické spoločnosti dohromady.

Amazon sa stal dobre fungujúcim strojom na generovanie tržieb s minimálnym ziskom.

Facebook so svojimi 10 miliardami za rok zarobil päťkrát viac aj napriek takmer päťkrát nižšej výške tržieb oproti e-commerce gigantovi.

Rozdiely v tom, na čom firmy zarábajú, sú pochopiteľne ešte väčšie.

Alphabet a Facebook profitujú najviac z reklamy, pričom najpopulárnejšej sociálnej sieti tieto príjmy tvoria 97 percent tržieb.
U Alphabet, najmä vďaka Google Ads, to isté číslo dosahovalo 88 percent.
Zaujímavé je to u Applu. Ten inkasuje 63 percent z predaja iPhonov a ďalších 21 percent tvoria kombinovane Mac a iPad.
Tržby Amazonu plynú predovšetkým z predaja produktov v ich obrovskom e-shope a tiež z Amazon Media, kam patrí aj reklama na ich stránkach. Iba deväť percent inkasuje z poskytovania serverov.
Najviac diverzifikované príjmy má v tejto vybranej spoločnosti Microsoft. Ten dostáva najväčšiu časť z kancelárskych softvérov Office, o niečo málo z poskytovania serverov a až na štvrtom mieste sa nachádza operačný systém Windows.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy