Žiaci ojedinelého slovensko-čínskeho štúdia dostanú prvé vysvedčenia

Čínština je jazykom budúcnosti a jej znalosť je jednoznačne konkurenčnou výhodou, keďže hospodársko-ekonomická výmena a obchod s Čínou vo svete stále rastie. Takto zdôvodnila vlaňajšie otvorenie nového študijného odboru, bilingválneho slovensko-čínskeho päťročného štúdia na Gymnáziu Mikuláša Kováča (GMK) v Banskej Bystrici riaditeľka Alena Paulová.
Vtedy zasadlo do lavíc prvých 30 študentov, ktorí už dnes ovládajú viaceré základné výrazy a znaky a čoskoro dostanú svoje vysvedčenia. V novom školskom roku 2017/2018 GMK opäť otvára jednu triedu prvého ročníka tohto štúdia s počtom žiakov 30. Prijímacie skúšky sa konali v marci.
Škola, ktorá má 24-ročnú tradíciu a z toho dlhoročné skúsenosti s bilingválnym slovensko-španielskym študijným odborom, bilingválne slovensko-čínske päťročné štúdium otvorila formou experimentálneho overovania schváleného ministerstvom školstva. Tento projekt sa na Slovensku realizuje po prvý raz a je ojedinelý aj v rámci strednej Európy.
Každý rok uvedené štúdium absolvuje 30 študentov s prognózou jedinečného uplatnenia sa na trhu práce nielen v rámci Slovenskej republiky, ale najmä v zahraničí. V prvom ročníku sa žiaci zameriavajú na intenzívnu výučbu čínskeho jazyka, majú ho 20 hodín týždenne. Ostatné predmety ako matematika, chémia, biológia, fyzika a geografia nastúpia až v druhom ročníku. Certifikované učebnice a kvalifikovaných lektorov garantuje čínska strana, odborným zmluvným garantom projektu je Filozofická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.
„Mandarínska čínština je jazykom, ktorým hovorí najviac ľudí. Číňanov je vo svete veľa a ľudí, ktorí hovoria po čínsky, málo. Podľa odhadov je až sto miliónov ľudí, ktorí sa vo svete učia tento jazyk. Čína expanziu svojho jazyka aktívne podporuje,“ tvrdí vedenie GMK.

Súvisiace články

Aktuálne správy