Ceny ropy v posledný deň obchodovania aj za celý týždeň vzrástli

Ropa si v posledný deň obchodovania pripísala zisk. A za celý týždeň jej ceny stúpli o viac ako 5 % na najvyššiu úroveň za uplynulý mesiac. Dôvodom bol optimizmus investorov, ktorí očakávajú, že producenti z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) aj nečlenovia kartelu na budúci týždeň predĺžia svoju dohodu o obmedzení ťažby, aby tak podporili ďalší rast cien čierneho zlata.
Predstavitelia Saudskej Arábie a Ruska, dvoch najväčších svetových producentov ropy, tento týždeň dokonca naznačili, že podporujú predĺženie dohody o deväť mesiacov, teda do konca marca 2018. Ešte výraznejšiemu zdraženiu ropy však bránia správy z USA, kde vďaka vyššej cene komodity pribúdajú nové vrty, už 18 týždňov v rade.
Barel americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni ukončil v piatok obchodovanie pri cene 50,33 USD (45,02 eura), ktorá bola o 98 centov alebo 2 % vyššia ako v predchádzajúci deň. Za celý týždeň stúpla cena WTI až o 5,2 %.
Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent v piatok vzrástla o 1,10 USD alebo 2,1 % na 53,61 USD za barel a za celý týždeň sa zvýšila o 5,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy