SR má záujem o väčšiu vyváženosť vzájomného obchodu s Čínou

SR má záujem o väčšiu vyváženosť vzájomného obchodu s Čínou. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v Koncepcii rozvoja hospodárskych vzťahov medzi SR a Čínskou ľudovou republikou (ČĽR) na roky 2017 až 2020, ktorú 11. apríla 2017 schválila vláda SR.
Dovoz z Číny sa podľa vládnej koncepcie na celkovom slovenskom dovoze v roku 2015 podieľal viac ako 7 %. Podiel slovenského vývozu do Číny v roku 2015 však predstavoval iba 2,5 %.
„Je nielen žiaduce, ale urgentne potrebné hľadať nové formy spolupráce s cieľom dosiahnuť zmenu komoditnej štruktúry vzájomnej obchodnej výmeny, prioritne však zmenu tovarového koša exportovaných výrobkov na slovenskej strane, pretože takmer 70 % slovenského vývozu do Číny tvoria automobily,“ informoval v materiáli rezort hospodárstva.
Aj keď vzájomná obchodná výmena medzi SR a ČĽR presahuje už dlhodobejšie hodnotu 6 miliárd eur, táto je podľa MH SR značne limitovaná, pokiaľ ide o jej tovarovú štruktúru, a to na oboch stranách. „Saldo obchodnej výmeny je dlhodobo pasívne pre SR a každoročne sa prehlbuje,“ upozornilo ministerstvo hospodárstva.
Hlavnými obchodovanými komoditami v slovenskom vývoze podľa koncepčného materiálu aj naďalej zostávajú automobily, strojárske produkty, automobilové diely, strojné zariadenia, elektronika a elektronické výrobky. „V tejto súvislosti je potrebné zdôrazniť, že komoditná štruktúra obchodnej výmeny medzi SR a Čínou sa dlhodobo nemení,“ upozornil rezort hospodárstva.
„Zmenu zápornej obchodnej bilancie je možné reálne očakávať len postupným znižovaním dovozov do SR, alebo väčšou aktivitou slovenských subjektov v oblasti vývozu, najmä produkciou malých a stredných podnikov, ako aj postupným strácaním nákladových výhod čínskych výrobcov,“ dodalo v koncepcii MH SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy