Platobné karty v Rusku: Vlastný systém sa nedarí presadiť, banky uprednostňujú zahraničné čipy

, Vedomosti;iHNed Foto: MIR

Platobný systém Mir je ruskou odpoveďou na západné sankcie kvôli anexii Krymu a agresiu v Donbase. Od júla tohto roku musia prijímať karty Mir všetky bankomaty v Rusku, veľký záujem ale o ne nie je.

Platobný systém Mir odporúča bankám vydávajúcim karty prioritne používať čipy ruské, konečné rozhodnutie je ale na nich. Na webových stránka Miru nájdeme údaj, že od decembra 2015, kedy celý systém začal naostro fungovať, bolo vydaných 5,7 milióna platobných kariet. Pôvodný plán pritom počítal s tým, že do konca minulého roka bude vydaných až 16 miliónov kariet.

Kremeľ v rozpočte na tento rok zoškrtal dotácie domácim výrobcom čipov pre platobné karty zo 750 miliónov rubľov na 250 miliónov. Dôvodom je, že výrobcovia kariet pre nový platobný systém Mir, za ktorým stoja veľké ruské banky, dávajú prednosť čipom zo zahraničia.

V Rusku sú dvaja výrobcovia kartových čipov, Mikron a Angstrem-T. Andrej Dian z Mikromu pre moskovský denník Vedomosti povedal,, že jeho spoločnosť vhodné čipy už vyvinula a na domáci trh ich už dodala 600 tisíc. "Podľa rokovaní, ktoré vedieme s výrobcami kariet, budeme schopní rýchlo dodať päť miliónov čipov." Dodal ale, že by štátne dotácie mali vzrásť. Podľa súčasného rozpočtu dopláca štát na každú kartu päťdesiat rubľov.

"Pri výbere čipov sa zvažujú technické charakteristiky ale aj cena. A s tou majú ruskí výrobcovia problémy," uviedol viceprezident banky TKB Igor Antonov. Ľudia z Angstrem-T tvrdia, že ich čip bol vždy konkurencieschopný, ale priznávajú, že štátne dotácie robia ich výrobky ešte príťažlivejšie.

"Lokálna výroba čipov má pre ruskú ekonomiku určité výhody, pretože produkcia je doma, vytvárajú sa pracovné miesta. Avšak ruské čipy musia byť rovnako kvalitné a ponúkať rovnaké služby ako zahraničná konkurencia. S tým sú však problémy," vysvetlil Alexej Lukackij, bezpečnostné konzultant spoločnosti Cisco.

Ďalším problémom podľa neho je, že domáce čipy sú drahšie ako tie západné. V Rusku vyrobené čipy zaručujú vyššiu mieru dôvery, že neobsahujú škodlivé vírusy. Ale to sa pri príslušnej kontrole dá dosiahnuť aj pri výrobe v zahraničí.

Projekt Mir vznikol v júli 2014 kvôli západným sankciám po anexii Krymu a agresii v Donbase. Karty MasterCard a Visa, vydané bankou Rossija, prestali fungovať. Kremeľ musel začal riešiť, ako maximálne zabezpečiť svoj bankový sektor, aby nebol závislý na západných platobných systémoch. Existovalo niekoľko vzájomne konkurujúcich si projektov, nakoniec ale bolo rozhodnuté, že sa vybuduje systému na zelenej lúke. Mir potom uzavrel dohodu s MasterCard o vydávaní spoločných kariet. Tie budú v Rusku fungovať v systéme Mir a v zahraničí ako MasterCard.

Od júla tohto roka musia prijímať karty Mir všetky bankomaty v Rusku. Avšak veľký záujem o ne nie je. Preto padlo rozhodnutie od januára budúceho roka posielať výplaty všetkých pracovníkov rozpočtovej sféry na tieto karty. Proti tomu sa dokonca postavil aj ruský protimonopolný výbor alebo šéf Sberbank German Gref. Odvolávajú sa na zhoršenie kvality služieb platobného systému.

Súvisiace články

Aktuálne správy