Minister financií eurozóny: Ďalšia európska integrácia, ale veľká zmena to nebude

, CNBC Foto: SITA/AP

Európska únia sa mení. Historické rozhodnutie Veľkej Británie, rastúce sentimenty proti EÚ v niektorých krajinách a nedávno aj voľba prezidenta Emmanuela Macrona vo Francúzsku. To všetko dnes formuje úniu.

Z historického hľadiska sme svedkami toho, že európski vedúci predstavitelia nie sú schopní pravidelne robiť zmeny v európskych zmluvách. Podľa politických analytikov je ale cestou vpred ďalšia európska integrácia, pričom netreba očakávať náhle zmeny, hoci si Francúzsko zvolilo proeurópskeho vodcu. "Myslím, že ďalšia integrácia je nevyhnutná, najmä ak členské štáty chcú z dlhodobého hľadiska udržateľnú eurozónu. Očakávam však, že nepôjde o inštitucionálne zmeny v podobe "veľkého tresku", povedal Antonio Barroso, výkonný riaditeľ spoločnosti Teneo Intelligence pre televíziu CNBC.

Daniel Gros, riaditeľ európskeho think-tanku Centrum pre európske politické štúdie, uviedol, že "je veľmi realistické očakávať ďalšiu integráciu, ale zmena bude trvať určitý čas, nič sa nezmení okamžite."

V blízkej budúcnosti čakajú Nemecko a Taliansko – dve kľúčové európske krajiny – voľby a Francúzsko bude najskôr chcieť reformovať svoje hospodárstvo. V dôsledku toho je nepravdepodobné, že by európski lídri schválili nejaké hlbšie zmeny existujúceho rámca. "Macron povedal, že musí najskôr reformovať Francúzsko, skôr než bude môcť diskutovať o hlbších reformách eurozóny s Nemeckom," uviedol Gros. "Nežiadal o peniaze nemeckých daňových poplatníkov ani eurobondy, takže najpravdepodobnejší kompromis bude zdroj väčších investícií."

V júni 2015 Európska komisia uverejnila takzvanú správu piatich prezidentov, v ktorej predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker spolu s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, predsedom euroskupiny Jeroenom Dijsselbloemom, bývalým predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a prezidentom Európskej centrálnej banky Draghim predstavil svoje nápady na to, ako ďalej integrovať eurozónu. Priznali možnosť nástroja na vzájomné splácanie dlhov – eurobondy a vytvorenie ministra financií eurozóny.

"Predpokladám, že v istom čase by sme mohli mať niekoho, kto by bol po prvýkrát nazvaný ministrom financií, ale mal málo právomocí nad rámec právomocí európskej komisie," povedal Gros. Výkonný orgán dohliada na ekonomické výkony krajín a má možnosť pokutovať ich, ak nedodržia určité pravidlá, hoci takáto právomoc nebola nikdy použitá.

"Myslím si, že minister financií eurozóny pomôže pri prerozdelení európskych fondov, poisteniu v nezamestnanosti v eurozóne a ďalšej harmonizácii politík, ale skutočné obrovské kroky smerom k zdieľaniu finančného bremena, daňovej harmonizácii a strate národnej suverenity sú stále veľmi nepravdepodobné," povedal pre CNBC Carsten Brzeski, hlavný ekonóm ING. Pričom pripomenul, ako Nemecko zdôraznilo, že Francúzsko musí najskôr reformovať svoje hospodárstvo, než sa budú chystať nejaké veľké zmeny na európskej úrovni. "Táto francúzska reformná snaha bude nevyhnutne potrebná na to, aby presvedčila nemeckú verejnosť, že témy ako eurobondy, minister financií eurozóny alebo jednoducho strata národnej zvrchovanosti, sú pre nich stráviteľné," povedal Brzeski.

Súvisiace články

Aktuálne správy