Medziročná inflácia v eurozóne v apríli zrýchlila na úroveň 1,9 %

Medziročná inflácia v eurozóne v apríli posilnila na úroveň 1,9 % z marcových 1,5 %. V rámci celej Európskej únie sa medziročná inflácia v apríli tiež zrýchlila, a to na úroveň 2 % z marcových 1,6 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku inflácia v apríli spomalila tempo medziročného rastu na 0,8 % po marcovom zvýšení o 1 %.

Najnižšiu medziročnú infláciu v apríli evidovali v Rumunsku (0,6 %), Írsku (0,7 %) a na Slovensku (0,8 %). Najvyššiu medziročnú infláciu mali v Estónsku (3,6 %), Litve (3,5 %) a v Lotyšsku (3,3 %). V rámci eurozóny medziročnú infláciu smerom nahor posunulo najmä zdraženie pohonných hmôt, ktoré k nej prispelo hodnotou 0,39 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali ceny dovoleniek s komplexnými službami, ktoré inflácii pridali 0,12 pb a ceny vykurovacích olejov s príspevkom na úrovni 0,11 pb.

Nadol celkovú infláciu v eurozóne posúvalo najmä zníženie cien telekomunikácií s dopadom na úrovni – 0,11 pb, zlacnenie odevov, ktoré jej ubralo 0,08 pb a nižie ceny chleba a výrobkov z obilnín s dopadom na úrovni – 0,05 pb.

Súvisiace články

Aktuálne správy