Výhľad gréckych bánk zostáva podľa agentúry Moody’s stabilný

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s v horizonte rokov 2017 a 2018 predpokladá čiastočné zlepšenie ziskovosti aj kvality úverov, podiel nesplácaných pôžičiek na celkovom úverovom portfóliu gréckych bánk však zostane veľmi vysoký.

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s v pondelok potvrdila stabilný výhľad gréckeho bankového sektora. V horizonte najbližších 12 až 18 mesiacov agentúra predpokladá čiastočné zlepšenie ziskovosti aj kvality úverov, podiel nesplácaných pôžičiek na celkovom úverovom portfóliu gréckych bánk však naďalej zostáva veľmi vysoký.

„Problémové úvery sú pre grécke banky stále ťažkou výzvou, očakávame však, že na horizonte prognózy začnú klesať z úrovne zhruba 45 %, kde sa nachádzali v závere roka 2016,“ uviedol viceprezident agentúry Moody’s Nondas Nicolaides. Počas rokov 2017 a 2018 by mali banky tiež vykázať miernu ziskovosť.

Podmienky pre činnosť gréckych bánk zostanú náročné a vo veľkej miere závislé na schopnosti gréckej vlády získavať včas pomoc od medzinárodných veriteľov. Po stagnácii v uplynulom roku predpovedá agentúra Grécku zrýchlenie reálneho rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na 1,5 % v roku 2017 a na 2 % v roku 2018. Spotrebiteľské výdavky a nové investície však budú utlmené a miera nezamestnanosti, ktorá bola v decembri na úrovni 23,5 %, zostane veľmi vysoká, uviedla ďalej ratingová agentúra.

Súvisiace články

Aktuálne správy