Grécka ekonomika v prvom štvrťroku oslabila

Medzikvartálne sa hospodárstvo krajiny podľa predbežných sezónne a kalendárne upravených údajov zmenšilo o 0,1 % a medziročne o 0,5 %.

Grécka ekonomika podľa sezónne a kalendárne upravených údajov v prvom štvrťroku medzikvartálne oslabila o 0,1 percenta a medziročne klesla o 0,5 percenta. Vyplýva to z predbežného odhadu gréckeho štatistického úradu ELSTAT, ktorý o tom informoval v pondelok na svojej internetovej stránke. Pokles gréckeho hospodárstva v prvom štvrťroku tohto roka nasledoval po tom, ako sa v posledných troch mesiacoch vlaňajška medzikvartálne zmenšilo o 1,2 percenta a medziročne o 1,1 percenta.

Podľa predbežných sezónne neupravených údajov sa hrubý domáci produkt Grécka počas januára až marca medziročne zmenšil o 0,3 percenta. V záverečnom kvartáli vlaňajška grécka ekonomika podľa sezónne neupravených údajov medziročne oslabila o 1,4 percenta.

Grécki poslanci v pondelok začínajú štvordňovú diskusiu o novom balíčku škrtov vo výdavkoch. K najnovším opatreniam patrí redukcia penzií v roku 2019 a zvýšenie dane z príjmov v roku 2020. Atény sa na tom dohodli so zahraničnými veriteľmi výmenou za pokračovanie núdzových úverov. Grécke verejné financie v súčasnosti podporuje už tretí balíček núdzovej pomoci.

Súvisiace články

Aktuálne správy