ECB na jeseň ohlási zmenu kurzu menovej politiky

So sťahovaním impulzov sa Európska centrálna banka nebude ponáhľať, uviedol viceprezident ECB Vitor Constancio

Európska centrálna banka (ECB) na jeseň ohlási zmenu kurzu menovej politiky. Uviedol to vo štvrtok viceprezident ECB Vitor Constancio. ECB v súčasnosti sťahuje z trhu dlhopisy tempom 60 mld. eur mesačne v snahe dosiahnuť zrýchlenie medziročnej inflácie a podporiť hospodársky rast. V tejto politike zatiaľ plánuje pokračovať aspoň do decembra. Na trhoch sa špekuluje, že banka začne od januára 2018 nákupy obmedzovať a počas budúceho roka ukončí aj politiku nulových úrokových sadzieb

“Do decembra sme explicitne viazaní určitou politikou. To automaticky znamená, že na jeseň budeme musieť rozhodnúť o ďalšom postupe,” povedal Constancio v rozhovore pre agentúru Reuters, z ktorého citovala rakúska agentúra APA. So sťahovaním “menovopolitických impulzov” sa ale ECB nebude ponáhľať, zdôraznil Constancio. Ako dodal, pri inflácii potrebuje mať ECB najskôr istotu, že inflačné tlaky sú udržateľné.

Európska centrálna banka (ECB) považuje za optimálnu pre udržanie cenovej stability medziročnú mieru inflácie tesne pod 2 %. Podľa aktuálneho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat ceny v eurozóne v apríli zrýchlili medziročný rast na 1,9 % z marcových 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy