Dve storočia, štyri grafy: Vývoj k lepšiemu je neodškriepiteľný

, our world in data Foto: SITA/AP

Štyri kľúčové oblasti, v ktorých sa svet, v ktorom žijeme, zmenil k lepšiemu za ostatných 200 rokov.

Chudoba
V extrémnej chudobe, ktorú Svetová banka definuje ako živobytie za menej ako 1,90 USD na deň a osobu, dnes žije len zhruba desatina svetovej populácie. V roku 1820 to bolo celých 94 %! Prudký prepad podielu ľudí žijúcich v extrémnej chudobe začal v 50. rokoch 20. storočia, teda po konci druhej svetovej vojny.

Svetová banka si stanovila cieľ extrémnu chudobu vykoreniť do roku 2030. Teraz však upozorňuje, že ak sa zároveň nebude riešiť príjmová nerovnosť, je tento cieľ nedosiahnuteľný. "Posolstvo je jasné – dokážeme to len za predpokladu, že rast pomôže tým skutočne najchudobnejším. K tomu je potrebné, aby sme sa zamerali na nerovnosť," povedal minulý mesiac prezident Svetovej banky Jim Yong Kim.

Gramotnosť
Podobný pokrok sa dosiahol aj v oblasti gramotnosti. Okolo roku 1800 bola gramotná len zhruba desatina svetovej populácie staršia ako 15 rokov, dnes je to viac ako 85 % ľudí. V tomto prípade bol bod zlomu začiatok 20. storočia, kedy sa už plne prejavovali konzekvencie priemyselnej revolúcie. Dovtedy bolo vzdelanie doménou výhradne bohatých vrstiev.

Zdravotná starostlivosť
Úroveň zdravotnej starostlivosti možno posudzovať podľa mnohých hľadísk a ukazovateľov. Zaujímavý je napríklad vývoj úmrtnosti detí. Pred dvoma storočiami bola úmrtnosť detí do piatich rokov asi 43 %, teraz sa ukazovateľ pohybuje len mierne nad 4 %. Poďakovať za to môžeme objaveniu radu liečiv a vakcín alebo zlepšovaniu hygienických podmienok a celkovej životnej úrovne vo svete.

Politická sloboda
Svet je v súčasnosti jednoznačne najdemokratickejší v histórii. V demokratickom zriadení žije 56 % svetovej populácie, pred 200 rokmi si "vlády ľudu" užívalo len zhruba percento ľudstva. Svet sa ale stále má kam posúvať, v autokratickom zriadení stále žije asi 23 % populácie a v anokracii, čo je formálne demokratické zriadenie s nízkym zapojením spoločnosti do politického diania, žije na celom svete okolo 17 % ľudí.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy